Aslı Alpar çizdi, yazdı: Bir kadının gözünden Türkiye’nin yakın tarihi… Emine Hanım’ın Romanı

0 179

Değersizleştirilen hayatların savunucusu, çağımızın önemli çizerlerinden Aslı Alpar’ın çizgili biyografisi Emine Hanım’ın Romanı okurlarıyla buluştu.

Aslı Alpar, “Özel olan politiktir” sloganıyla anneannesinin yaşamından yola çıkarak, Türkiye’nin yakın tarihini bir kadının gözünden anlatıyor.

Aile albümünden fotoğraflarla 1920’lerin İstanbul’undan; 1950’lerin Ankara’sına Alpar’ın çizgileriyle yol alarak; fotoğraflar üzerindeki bozmalarla ve Emine Hanım’ın yaşam izlerini takip eden çizgilerle 2000’lere dek gelen kitapta Alpar; “kaybolan, izleri silinen Emine Hanım’ın hayatı değerlidir; tıpkı cinsiyet eşitsizliğinden ötürü değersizleştiren tüm hayatlar gibi” diyor.

Kitap bir yandan “sıradan” bir yaşam öyküsü anlatırken diğer yandan yakın tarihimizde ataerkil kültür ve bilincin ruh sağlığı üzerindeki etkisini, ruh sağlığı sorunları nedeniyle ötekileştirilmeyi Emine Hanım’ın hayatından izleklerle yansıtıyor.

Alpar, “Emine Hanım hayal dünyası ile kaba saba, cinsiyetçi dünyanın ortasında sıkışıp kaldı ve ömrünü de öyle tamamladı” diyor ve bu çizgi romanla Emine Hanım’ın okuyucularının yardımıyla yeniden aramıza döneceğini umuyor.

Aslı Alpar’ın yazdığı/çizdiği Emine Hanım’ın Romanı Karakarga Yayınları’ndan çıktı.

1922 doğumlu, İstanbullu, zengin bir ailenin kızı Emine Hanım. Ahlak bekçisi babası tarafından okul ile ilişiği kesilen, ardından evden devam eden eğitim hakkı da elinden alınan, sevdiceği ile bir hayat kurmasına izin verilmeyen, yaşadığı dönemde kıymetli sayılan “subay karısı” unvanının gölgesine tenezzül etmeyen, “ayıp” kabul edilen ruhsal sorunlarını yapayalnız göğüsleyen, her yaşında biraz daha içine kapanan, kaybolan, izleri silinen Emine Hanım’ın hayatını anlatan bu kitap, tıpkı bir aile albümü gibi kalabalık bir günde olmasa da yalnız hissettiğiniz her anda raftan indirip almaya, okumaya ve görmeye değer bir hikâye sunuyor.

Aslı AlparAslı Alpar 1987’de Ankara’da doğdu. Çok, çok kedili. Sınıfsız, sınırsız, sömürüsüz bir dünya için karalıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.