Erin İlkcan Aslan: “Resim İlgiyi çok seven bir sevgili gibi. Şefkatli ve tutkulu bir sevgili. Biraz bile olsa uzak kaldığımızda etkisini hemen hissettiren..”
Bir sanatçıyla tanışmak heyecan ve tutkuyu alevler. Hayatta yapabildiklerinizi, yapabileceklerinizi düşünmeye başlarsınız: “Ne kadar çok ve farklı şey var daha henüz denemediğim..” O güne kadar fark etmedikleriniz berraklaşıverir. Cesaret ve arzuyla dolarsınız her neyse ötelediğiniz o şeyler için. Sevinç, hüzün, coşku birçok duyguyu harekete geçiveren mucize sanattır, sanatçı ve eserleridir… Müteşekkiriz onlara…
Erin İlkcan Aslan multidisipliner bir sanatçı. Fovist bir ekspressiyonist. Resim, çini, dijital art, heykel, metin, fotoğraf üretiyor.
Eserlerinizin gelişim ve değişim sürecini kendi gözünüzden değerlendirebilir misiniz?
“Bir hayatta birden fazla (hatta yedi) hayat yaşadım şimdiye kadar” dedim geçtiğimiz günlerde çok değerli bir dostumla sohbet ederken. Her bir geçiş, oluş durumumda köklü değişimler yarattı. Her bir geçişte varlığımı ifade etmek için ilk sorduğum soru farklı bir cevap buldu. E hal böyle olunca da, hayat denen muhteşemliğin içinden geçerken karşılaştığım her türden hal değişimi eserlerime yansıdı.
Dürüst desen dediğimiz bir desen pratiği vardır. Kağıda bakmazsın, doğruca model aldığın katı cisme odaklanarak onun tüm çizgiselliğine gözlerinle dokunarak usul usul kalemini, boyanı (artık o an hayata iz bırakmayı tercih ettiğin her ne varsa elinde) kağıtta gezdirirsin. “Bitti” dediğinde bakarsın kağıda. Çok duyarlı bazı yerler, birbirine geçmiş alanlar, belki baktığın ve gördüğünün bambaşka şeyler olduğunu hatırlatan izler farkedersin.
Bir mücadele ama inanılmaz bir maceradır bu aynı zamanda. İşte hayattan geçerken aldığım tüm yaralar, attığım tüm kahkahalar, kokladığım her çiçek, sarıldığım her aşık, içtiğim her yudum, gördüğüm her rüya, ”ben” dediğim her farklı şey yansıyor resimlerime. Tekniğim olgunlaştı ancak bazı anlar geliyor, o ilk soruya cevabı o an çıkan resimde arıyorum. İlk soru, “Sen kimsin?“ sorusu bu arada…
İlham perileriniz nerelerde gezinmeyi seviyor?
Türümüzün davranışları ve ifade edilmemiş dürtüler ilham perilerimin bazı oyun alanlarından. Birlik ise dinlenmeyi en sevdikleri yer. Bazen bir ormanda yürüyüş yaparken bir haiku olarak geliyorlar bazen ise bir dans pistinde gözlerimi kapattığımda göz kapaklarımdaki ışık kırılmalarında. Bazen yemek yaparken bir anda çıkageliyorlar. Bazen ise uykudan uyanır uyanmaz. Kim demişti hatırlamıyorum. Ustalardan biriydi. “İlham perilerimin ne zaman gelecekleri belli olmuyor.
Bu belirsizlikte misafirlerim için evimi, yani bedenimi ve atölyemi her daim pratikler yaparak hazır tutuyorum“ diye. Bende de böyle ilerliyor.. Her an gelebiliyorlar. Gelince de uzuuuuuuuun uzun kalırlar sağ olsunlar hiç yalnız bırakmazlar beni.
Dijital medya ve NFT Art için neler düşünüyorsunuz?
Hızla gelişen teknoloji ve algılanışı her an değişen bir dünyada sanat ve sanatçının sürdürülebilirliği açısından yepyeni bir oyun alanı olarak görüyorum dijital pazarları. Yıllardır dijital sanat üretiyorum ancak son iki yıldır nft toplulukları ile dirsek teması içerisinde yeni yaratımlara imzalar atıyorum.
Dijitalin hızına inanamıyorum her defasında. Örneğin; Türkiye’deki ilk NFT topluluklarından biri olan “Red Dots” u oluşturduğumuzda, topluluğun ismine karar verdikten sadece bir hafta sonra dünya çapında bir dijital sergi yaratmamıza olanak tanıdı bu hız. 75 sanatçı. 15 ülke. Onlarca eser. Bunu fiziksel olarak düzenlemeye kalkışmış olsaydık şayet halihazırda belki gümrük işlemlerimiz tamamlanmamış bile olabilirdi.
Bu aksiyon hızı konusundan yola çıkarsak sanatçının görünürlüğü ve yeni sanatçılar ile etkileşime geçme kolaylığı da cabası. Kısacası, dijital sanatın bir üretim medyumu olduğunu ve yeni çağın ismi daha uzun bir süre anılacak olan bir tür akımı olduğuna inanıyor ve dijital biçimlerde de üretmeye – sergilemeye devam edecek olmaktan, bu gelişen sürecin bir parçası olmaktan da kıvanç duyuyorum.
İnsanların sanata yaklaşımı yıllar içinde nasıl bir değişim gösteriyor?
İnsanları bilemem.. Ne söylersem söyleyeyim varsayımda bulunmuş olurum. Bu sebeple kendi sanat ile olan ilişkimden bahsetmeyi tercih ederim. Her geçen gün birbirimize daha da aşık oluyor ve her an ilk günkü heyecanımızı sürdürerek refah bir sevecenlik içerisinde yol alıyoruz.
Multidisipliner bir sanatçı olarak en çok hangi teknik ve alanda eser üretmek hoşunuza gidiyor?
Sanatçı bir ailede dünyaya geldiğim için en baştan başlamak istiyorum. Oluş durumumu çoğunlukla sanatsal ifade pratikleri ile ortaya koyan biri olarak çocukluğumda enstrüman çalarak ve dans ederek ile ifade buldum. Ön planda müzik, arka planda da resim olarak neredeyse 18 yaşıma kadar birlikte ilerledik. Folk müzik’ten punk’a uzanan bir maceradır bu. Hala daha inner circle’ıma çalar söylerim. Multienstrümantalistim diyebilir miyim bilmiyorum ancak güçlü bir müzik kulağım olduğunu söyler babam.
Benim büyükbabam fotoğrafçıydı, bana fotoğraf makinelerinden birini hediye ettiğinde fotoğraflar çekmeye ve fotoğraflarıma hikayeler yazmaya başladım. Yazmakla buralarda 20li yaşlarımda tanıştım. Çok okuyan bir çocuktum. Artık yazan bir gence evrilmeye başlamıştım. Bu sıralarda fotoğrafla birlikte resimler de yapmaya başladım. İlk uzun soluklu yazıtım “henüz delirmedim“ içerisinde mensur şiirler de barındıran çağdaş bir romanmış. Üniversitedeki edebiyat hocam öyle söylemişti. Bu süreçte resme dair temel yeteneklerimi geliştiriyor, kelimeler olmadan iletişim kurabilme adına resimle çok sık vakit geçiriyordum.
Arada heykeller yapıyor, seramik deniyordum ancak resim ilgiyi çok seven bir sevgili gibiydi. Şefkatli ve tutkulu bir sevgili. Biraz bile olsa uzak kaldığımızda etkisini hemen hissettiren.. Ağırlığımı resme verdim böylece. Hala dönemsel olarak farklı medyumlarla ifade bulmaya devam etsem de resim sanıyorum ki tüm bu yöntemlerin arasında hep en ön planda olacak.
Yaşadığınız mekanların eserlerinize yansıması nasıl oluyor? Etkisi oluyor mu?
Doğada olmak içimdeki yaratıcılığı özgürce ifade etmek için daima muazzam bir motivasyon kaynağı oluyor. Dans etmek çıplak ayaklarla.. Buz gibi bir duş almak. Güneşte kurutmak saçlarımı, ayın evrelerine, güneşin doğum ve batışlarına şahit etmek.. Zaten insan ömrü ne kadar ki gün batımını kaçırmayı göze alabilesin.. Ne uğruna.. Doğada olmayı seviyorum. O habitatın taşından yapılan evleri, yüksek tavanları, ateş ile ısınmaya çalıştığım (!) alanlarda üretmeyi seviyorum.
Yağmur yağarken çıkıp çıplak bir şekilde dans ederken düşündüğüm tek şeyin“ yıldırım çakar mı ya acaba” cinsinden bir gülümseme olmasını seviyorum. Ağaçların mevsim değişimlerine şahitlik etmeyi, bulutları seyretmeyi, çiçekleri, topağı, ormanın derinliklerinde yürürken içimde oluşan o içgüdüsel tedirginliği, doğanın ritmiyle hareket etmeyi seviyorum.
İçimdeki dürtüselliği özgürce ifade edebilmeyi seviyorum ve bu doğadayken perçinlenerek artıyor.
Şehirlere, yani türümün habitatına daldığım zamanlar da oluyor. Kalabalığın içerisinde kaybolmayı, yüzleri, sesleri, gözleri izlemeyi seviyorum. İnsanların arası ve doğada olmak diye bir ayrım olmamasından yanayım. Şehirler türümüzün doğasının muazzam birer yansıması. Gözlemci hassasiyetiyle geçiriyorum şehirdeki zamanımı çoğunlukla. Bazen günler, haftalarca.. Bazen bir kaç saat yeterli oluyor..
Sonra atölyem o sırada her neredeyse oraya döner çalışırım. Topraklar beni. Dinginleştirir yoğun bir şehir sonrası resim yapmak. Rahat uyutur..
Hayatınızdaki en güvenilir, en seksi, en depressif, en motive edici, en gurur verici şeyler/kimseler?
En güvenilir; Ailem.
En seksi; Yan yana Ultramarine ve Vermillion
En depresif; yanamamış çok dumanlı bir ateş.
En motive edici; Sabah güneşi
En gurur verici; Var olmanın keyfine varmak.
Sınırlar olmasa nereyi nasıl değiştirmeyi isterdiniz?
Bireysel varlık alanları ve saygı sınırları dışındaki tüm sınırlara dair inanışın ortadan kalkacağı bir gerçekliği tercih ederim.
Hangi eserinizi nerede görmek hoşunuza giderdi?
Resimlerim arasında bir ayrım yapmam söz konusu değil. Her biri hikayemin, bireysel mitolojimin kendini var eden parçaları. Mümkün olduğunca kuşaktan kuşağa aktarılabilecekleri ve rahatlıkla seyredilebilecekleri koleksiyonlarda, sergilerde ve müzelerde bulunmaları kıvanç verir.
Erin İlkcan Aslan:
1990 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 2012 yılında Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ne başlamış ve 2016 yılında bu bölümden mezun olmuştur. Aynı üniversitede yüksek lisans yapmaktadır.
Yurt içi ve yurt dışında birçok kişisel ve karma sergiye katıldı.
NFT, dijital kolaj, video enstalasyonları, ses enstalasyonları, fotoğraf, yazınsal ve resim alanlarında çalışmaktadır.
Sergiler:
Solo
2013 – “Dessins” /H.U. Faculty of Fine Arts Dessin Workshop Area / Ankara
2013 – “This Period ” / H.U. Faculty of Fine Arts Basic Art Workshop Area / Ankara
2014 – “Symbolon : Kubrick & I ” / Dante / Ankara
2014 – “ Symbolon : Kubrick & I “ / Mercure Duna / Budapest
2014 – ”Miserans” / Atelier Three / Ankara
2014 – “ No:205 “ / Sonno Boutique Rooms & Suits / Ankara
2015 – ” the pocket exhibition “ / Cyber Exhibition
2015 – ” Duende “ / Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi – Abidin Dino Gallery / Ankara
2015 – ” SDRR“ / Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi – Aliye Berger Gallery / Ankara
2016 – ” Wabi-Sabi“ / Tilki / Ankara
2017 – ” Heart-Out“ / Karga Kadıköy / İstanbul
2017- ” Güzel, Olmayan Tarafım“ / Altı+Bir / Ankara
2018- ” How I Feel Different “ / Hey Joe / Eskişehir
2019 – “ I & CREATIONS “ / Galeri Diani / İstanbul
2022 – ” 18-22 | ERINILKCANASLAN ” / Kuzgun Art Space / Adana
2022 – ” OOxMANSION” / Malikane.co / Muğla
2022 – ” IMFINE ” / Room Kite Mansion / Muğla
2023 – ” Ballad Of The Rock’n Roll Loser ” / Room Kite Mansion / Muğla
2023 – ” Heart Of Fire ” / Room Kite Mansion / Muğla
Karma
2013 – “Street Liberates” / Ankara
2013 – “Cadillac “ /Tunalı Hilmi Street ( performance)
2014 – “ Alexithymia “ / Salt ULUS / Ankara
2014 – “ Hiatus “ / Dante / Ankara
2014 – “ Torun Market “ / Torun / Ankara
2014 – “Polish Poster Week” / Cer Modern / with .Tomasz Boguslawski / Ankara
2014 – “Mumumum” / Atelier One / Ankara
2015 – ”Bolero” / / Torun / Ankara
2015 – ”Mekan Atölye II” / / Cer Modern / Ankara
2015 – ”Test the Print” / Foyart / Ankara
2016 – “Birleşimler / Combinations “ / “Us Gallery” / Ankara
2016 – “Deneysel Sanat / Experimental Art “ / H.U Art Gallery / Ankara
2016 – “Kaybolan Kentin Şamanı / Shaman of the Vanishing City “ / Tosca Art&Design / Ankara
2016 – “EV-DE PRODÜKT v1“ /House Exhibition / Ankara
2016 – “EV-DE PRODÜKT v2“ / Private House Exhibition / Ankara
2016 – “BODOSLAMA“ / H.U Art Gallery / Ankara
2017 – “PROJECT UNTOLD“ / Cyber Exhibition With CBHoyo
2017 – “MENTOR“ / Gallery Çankaya / Ankara
2017 – “INTERIOR SPACE / EXTERNAL NATURE“ / H.U Art Gallery / Ankara
2017 – “VESİKALIK “ / / H.U Art Gallery / Ankara
2017 – “AH! “ / Işık Gallery Nişantaşı / İstanbul
2017 – “PASLAŞAN İMGELER “ / Tosca Art&Design / Ankara
2017 – “DIŞARININ İÇERİSİ “ / Tight Aressive / İstanbul
2017 – “PERSONA non GRATA “ / Kadim Yargı Anafartalar Çarşısı / Ankara
2017 – “MEKAN ATÖLYE 4 “ /Cer Modern / Ankara
2018 -“Bir Garip Sergi” / Akçaoğülu Sanat Galerisi / Ankara
2018- “Kadın Sesli Düşünme Notları” / Zülfü Livaneli Kültür Merkezi / Ankara
2018- “ ART SUNDAY” / PG Pop-Up / İstanbul
2018 – Share The Love “ / Iris Gallery / Athens
2019 – “ 5. Uluslararası İzmir Bienali “ / İzmir Resim Heykel Müzesi
2019 – “ Ben Antigone “ – Ankara Ç.S.M / Ankara
2019 – “ Neş’eli Sergi” – Neş’e Artspace / Cunda
2019 – “Matampsychosis” / Turfanda / Ayvalık
2020- “born” / planbe / Istanbul
2020 – “datsuzoku” / atelier fernweh / izmir
2020 – “ Opening “ / kırmızı ardıç kuşu / izmir
2021 – “ Harris & Erel Art: Color In Your Life “ / London
2021 – “ Identity “ / / The Holy Art / London
2021 – “ Baaf Bodrum “ / / Heredot Kültür Merkrezi / Bodrum
2021 – “ Maya “ / / Bo-Drum Art / Bodrum
2021 – ” Synonyms ” / The Marmara Bodrum / Bodrum
2021 – ” Renewal ” / Oluş Okulu Artist Residency / İzmir
2022 – ” 642 HNAE ” / Museum Gazhane / istanbul
2022 – ” Tümevarım ” / Kuzgun Art Space / Adana
2022 – ” 103 Artists ” / YHT Garı / Ankara
2022 – ” OO x Art&Kids Festival ” / Istanbul
2022 – ” Dance of Leave The Circus / Meta Exhibition / Oncybet.io
2022 – ” Bolero” / Kiev ( UK ) – Kassel ( GR )
2022 – ” Sarnı’Çınar” / Space Akyaka / Muğla
Atölyeler:
2017 – “Art Theraphy for Adults” / Amelies Garden / Ankara
2017 – “ Art Theraphy for Children” / Amelies Garden / Ankara
2018 – “Self Confidience With Autoportrait ” / Altı+1 / Ankara
2018 – “Collage Workshop With Your Inner You” / Altı+1 / Ankara
2018 Landart,Collage and Dessin Workshops / Meraklı Kedi B.B.O.M / Ankara
2018 – “Art Theraphy Technique: Free Writing ” / Amelies Garden / Ankara
2018 – “ Make Your Own Toys: International Children Film Festival ” / Nazım Hikmet Culture Center / Ankara
2018- Ingmar Bergman’s Fashion : Collage Workshop “ Zülfü Livaneli Culture Center / Ankara
2018 – “2nd International Children Film Festival : Create Your Own Life With Collage ” Zülfü Livaneli Culture Center / Ankara
2020 – “ Datsuzoku “ / Atelier Fernweh / İzmir
2020 – “ A Creative Retreat “ / atelier fernweh / izmir
2020 – “ Art Weekend “ / atelier fernweh / izmir
2020 – “Art Reatreat “ / oluş okulu / izmir
2020 – “ Creative Simplicity “ / oluş okulu / izmir
2021 – ” artist res .” / Oluş okulu / İzmir
2021 – ” Art with Kids ” / And Okulları / İstanbul
2022 – ” İz Bırakma Atölyesi ” / Kuzgun Art Space / Adana
2022 – ” Kitlesel Resim ” / art&kids fest. / istanbul
2023 – ” içten-dışa” / Bonjuk Bay / Muğla
2023 – ” Bugün Pazar ” / küçük akyaka / Muğla
2023 – ” İçten Dışa ” / Ephesus Retreat / izmir
2023 – ” İçten Dışa ” / Bonjuk Bay / Muğla
Festivaller:
2010‒ “Võru International Folk Festival” Võru-Estonia
2011 ‒ “Mare Adriatico International Folk Festival “ Lido Di Jeselo- Venice – Italy
2011 ‒ “Alegria International Folk Festival“ Calella ‒ Catalunia – Spain
2012 ‒ “Earthdancers International Culture Festival “ Athens ‒ Greece
2014 ‒ “Ełk Folk Festival”Ełk – Poland
2015 ‒ “Polish Poster Week / Workshops and Exhibitions” Ankara – Turkey
Ödüller:
2011 ‒ “ 40 Years With Queen ” T-Shirt Designing / Talenthouse / 2nd
2012 ‒ “ Sounds Of The Cities “ Album Cover Designing / Talenthouse / 1st
2014 ‒ “Guano Apes – Offline Tour” T-Shirt Designing / Talenthouse / 1st