Serhat Koçak’ın Gerçeksizlik’i
Esrarengiz akışanlıkları içinde kaybolmaya davet eder Serhat Koçak’ın resimleri. Moda’daki atölyesine gittikçe görebiliyordum bir-iki… Sonunda 7 Ocak’ta hepsini birarada Galeri Artist Çukurcuma’da açtığı “Gerçeksizlik” adlı sergisinde görebildik.
2010, yağlı boya, 130 x 130 |
Gerçeksizlik Düzeyi’nin sözlük anlamı şöyle: Davranışların, istek ve gereksinmelerin ya da gerçek durumların etkisi ile ortaya çıkış oranlarına göre sıralandıkları bir boyut. Sıklıkla sosyal psikolojinin kurucusu olarak anılan psikolog Kurt Lewin’e göre gerçeksizlik düzeyi, kişinin ruhsal çevresinde etkinlik, düşünce ve devinimlerin gerçekçi durumdan çok, gereksinme ve isteklerle belirlendiği bir bölgedir. İmgeler, gerçekleri değiştirme, uydurmalar ve abartmalarla, peşin yargılar, gerçeksizlik düzeyi görüngüleridir. Soyut ekspresyonist eserleriyle tanınan genç sanatçı “Hayat duygulardan ibarettir” diyor: “Duygular sözler olmadan da ifade edilebilir. Hayatı anlama çabası da kendini bulma süreci ile eşdeğerdir.”
Aslını yaşamayıp, arayış içinde kaybolup parçaları biraraya getiremedikçe gerçeğin arayışını sürdürmek, boş anlamların yüklendiği karışıklıktan doğan oluşum. Yapaylık, gizlenmek ve örtünün arkasındaki öz ve bunun ortaya çıkamamış olması… Sonunda yüzleşmenin yarattığı hayal kırıklıkları… Duygusal projeksiyonlarımızın kurguladığı gerçekliğe aynı bedenin gözlerinden bakarak inanmak. Gerçeksizlik duygusu sarsıldığında kişinin yazıyor olduğu hikayenin doğal tezahürüyle karşı karşıya kalması ve yeni algının kaydedilen “sözde” gerçekliği dönüştürmesi ve hayal kırıklığı. Geçmişin yaşanmışlığını sorgulama. Sorgulama sürecinde kendi gerçekliğinden de şüpheye düşme. Varoluşsal bir krize hem dönüş hem de yeni bir başlangıç.
2011, yağlı boya, 170 x 150 cm |
Görmek istediğiniz gibi görmek, içinizde dönüştürüp eserlerinize yansıtmak mı bu?
Yaşadığın kent hakkında neler düşünüyorsun? Neler yapmak isterdin İstanbul için?
Adil Gültekin’in objektifinden Serhat Koçak |
16 Mart 1983 İstanbul doğumlu sanatçı 15 yaşında gittiği Avustralya’da liseye devam ederken aynı zamanda resim dersleri almış. Bond Üniversitesi’nde IT Multimedya Bölümü’nden mezun olmuş, hayatına resim yaparak devam ediyor.
Merhaba, Serhat Koçak ve diğerleriyle 2. Tur röportajlar yada onların kendilerine sordukları sorulara cevap vermelerini okumak iyi olurdu. merak ediyorum zaman içinde nelere yönlendiler….sevgiler Deniz
Yeşekkürler Deniz Hanım. Aklın yolu bir. Aynı fikirdeyim. İkinci tur röportajlarım başlıyor.. Çok yakında.