Rıfat Koçak: “Geri dönüşümlü heykellerimin çağımız tüketimini bir nebze azaltabilmesine katkıda bulunmasını umuyorum”

0 439

Bodrum Dibeklihan’da bir sergi.. Rıfat Koçak’ın hurdadan heykelleri.. Geri dönüşüm sanatına güzel örnekler..

Resim ve heykelleriniz üzerinden sanatınızın gelişim ve değişimini anlatır mısınız?
Heykellerimde kavramsal ve soyut izdüşümler izlenebilir. Kinetik Art disiplininden esinlenerek bazı unsurlarını kullanmak istedim.
Kinetik Art sanatçıları “uzay -zaman” sürekliliği gerçeğine yeni endüstri ürünleri ve tekniklerini katarak çalışmışlardır. Geleneksel tablo boyutlarının dışına ilk çıkanlar onlar olmuştur. Başta Schöffer olmak üzere, bazı sanatçılar elektronik teoriler üzerine çalışmışlar ve 1948’den sonra da makinalar ile yapılan “devrimsel sanat, kinetik sanat” gösterilerini gerçekleştirmişlerdir.
Ben ise yaşadığım çağa ve ortama taşıyarak, günümüze ve kültürümüze yakın bir tavır içerisinde figüratif çalıştım.  Heykelin sanat eseri kimliğine hareket, ışık, dokunulurluk ekleyerek işlevsellik katmaya çalıştım.
Son çalışmalarınızın hikayesi nedir?
Doğa aşkımın yanısıra hayvanları da çok seviyorum. Dalmak ve denizcilik hayatımda olduğu için sanırım son heykel çalışmalarımda balık ve deniz ağırlıklı çalışmalar çıktı. Yengeç, denizatı, değişik balık türleri gibi.. Yanı sıra keçi, kartal, karga gibi hayvanlara da yer verdim.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.