Burçin Erdi: “Ölüm acısı çeken bir insanın yüzünden okunan ifade ve beden dili ile yarış çizgisini başarıyla geçmiş bir atletin yüzündeki ifade ve beden dilinin birbirine çok benzediğini fark ettim.”

0 487

Burçin Erdi’nin 25 Aralık’ta, Ankara Cer Modern Sanat Galerisi’nde sergilemeye beşladığı “Doğa Ana” adını verdiği yeni resim serisi “Ölümle yaşamın, hayatta kalma mücadelesi ile dünyevi hırsların iç içe geçişini” sorguluyor. Resimlerinde her zaman, doğanın varoluşsal döngüleri içinde insanoğlunun modern çağdaki dönüşümünü ve kaygılarını işleyen Erdi’nin bu yeni serisi, acı çeken insanların bedensel ifadeleri ile modern çağda başarıya koşan insanın ifadelerindeki benzerlikleri fark etmesiyle ortaya çıkmış.

İnsanın doğumu, ölümünün başlangıcı değil miydi?

Erdi serginin doğuşunu şöyle anlatıyor: “Bu serginin öncesinde başladığım savaş ve göç resimlerindeki duygu durumu da ölüm ve hırslarla içiçeydi. Bu durum zamanla, birbirinden tamamen farklı duyguların beden üzerinde bıraktığı ifadelerin ve izlerin benzerliklerini keşfetmeye başladığım bir serüvene dönüştü. Ölüm acısı çeken bir insanın yüzünden okunan ifade ve beden dili ile yarış çizgisini başarıyla geçmiş bir atletin yüzündeki ifade ve beden dilinin birbirine çok benzediğini fark ettim.  İfadesinde başarı olan figürleri, acı çağrışımlar yapan kompozisyonlar içinde betimledim. Hırslarının ve hedeflerinin peşinde koşan modern insanların bunlar uğruna, ölümden bile korkmadıklarını gördüm. İnsan doğasından kafamı çevirip doğadaki diğer canlılara baktığımda benzer durum devam etmekteydi.  Hatırı sayılır ölçüde dünyada pay edinmiş köpek yarışlarında, önlerinde gerçek veya temsili bir tavşan figürü arkasında koşan köpeklerin ifadeleri de tüyler ürpertiyordu. Köpeklerin yüzlerindeki saldırgan ve vahşi halin aslında amaçları ile alakası yoktu. Tek hedefleri vardı. Belki karşılığı sadece güzel bir yemekti. Şu an bulunduğum kontekst, oluşturduğum tasarımlarımı etkiledi.”

Sergideki farklı tekniği ile de dikkat çeken Erdi, bu tekniği yaratırken aynı zaman da bir restoratör olmasının alt yapısını kullanmış. Kullandığı tekniğin bile onu yine bu serinin ilham kaynağı olan “ölümün aynı zamanda bir başlangıç olduğu” noktasına taşıması bu sergiyi güçlendirdi diyen Erdi şöyle anlatıyor; “Denediğim yeni teknikler, benim amaçladığım tasarımlarımın/resimlerimin içeriğini ve konuyu biçimsel açıdan da destekledi. Kendini içine alan doğa tanımlamaları için cebelleşirken kullandığım malzemelerin eriyerek yeni formlar oluşturduğunu gördüm. Yani benim için bir malzemenin ölümü bir başlangıç oldu. Doğada da ölüm yok…Sürekli kendini tekrarlayıp yeniliyor. Ve bu dairesel hareketin başlangıcı bedenimizde (hücrede) başlıyor. O zaman insanın doğumu ölümünün başlangıcı değil miydi? Ve karşıtlıklar birbirine ne kadar benziyordu… Tavşan peşinde koşan köpek sürüleri ile bir insan yumurtasını döllemeye koşan spermlerin çabası da benzemiyor mu?

 

Burçin Erdi Hakkında:

2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim bölümünden Sakıp Sabancı Özel Sanat Ödülü’nü alarak üçüncülükle mezun oldu. Yüksek lisansını ve sanatta yeterliliğini aynı üniversitede tamamladı. Tez çalışmalarını İspanya Sevilla Üniversitesi’nde yaptı. Bir dönem İspanya’da yaşadı. 33. DYO Resim Yarışması, T.C. Orman Bakanlığı Resim Yarışması, 3. Şefik Bursalı Resim Yarışması gibi bir çok yarışmada önemli derecelerin sahibi oldu. Bir çok uluslarası ve yurtiçi sergi, fuar, bienallere katıldı. Eserleri Casa de la Provincia( Sevilla Vilayet Binası), TC Ziraat Bankası, Sabancı Müzesi gibi koleksiyonlarda ayrıca Mete Bora, Kenan Özsaraç, Cemal Sadıkoğlu gibi koleksiyonlarda yer alan Burçin Erdi, İstanbul’daki atölyesinde çalışmalarını sürdürürken, Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak da görev yapıyor.

Kişisel Sergiler:

2015- ‘Fall Down’, Eclipse Mill Gallery, North Adams, Massaschusetts, ABD

2014-‘Transformasyon’, Summart Sanat Merkezi, İstanbul, Türkiye

2014-‘Transformasyon’, M1886, Ankara, Türkiye

2013- ‘Diyaloglar’, Casa de la Provincia Sanat Galerisi, Sevilla, İspanya

2011- “Konuşmalar” Terraki vakfı Sanat Galerisi, İstanbul

2010-  “Perception”, Colorida Art Gallery, Lizbon, Portekiz

+ “Noches de Fabulas” Ateneo de Sevilla, Sevilla, İspanya

+ “Gece Masalları” Ziraat Bankası, Beyoğlu Sanat Galerisi, İstanbul

Ödüller:

2011 “Certamen Andaluz de Bellas Artes 2011”, finalist

2011 İzmir Sanat Bienali özel sanatçı ödülü

2009 33.Dyo Resim Yarışması, Birincilik

2007 TC Orman Bakanlığı 1.Resim yarışması, Birincilik

2005 “İstanbul” Konulu Resim Yarışması, Birincilik

2005 “Yılın Genç Ressamı” Yarışması, Rh+sanat Dergisi ve Antik Sanat Galerisi, Finalist

2003 3. Şefik Bursalı Resim Yarışması, Birincilik

2003 10. Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri, MSÜ Mezuniyet, Okul Üçüncülüğü

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.