Saeed Ensafi, İran-Irak savaşnda hayatlarını kaybetmiş şehitlerin siluetlerinden oluşturduğu kolajlarlarıyla Love, Hate, Edit sergisinde..

0 243

Son üç yıldır yaşamını İstanbul ve Tahran arasında sürdüren İranlı sanatçı Saeed Ensafi, Türkiye’deki ilk kişisel sergisini (Love, Hate, Edit) 17 Haziran’da Pi Artworks İstanbul’da açtı. 10 Temmuz’a kadar açık kalacak.

Savaş kimilerine kayıplarını, kimilerine ise kahramanlık öykülerini anımsatsa da bu kelimenin herkesin üzerinde mutlaka bir etkisi var.. Savaş, hayatın içinde.. Sivillerin, ülkedeki baskıcı rejime karşı verdiği mücadelenin yanı sıra, 1980-1988 yılları arasında İran ile Irak arasında devam eden büyük savaş, her iki ülkede de telafisi mümkün olmayan yıkımlara ve yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne yol açmıştı.

Saeed Ensafi’nin de dahil olduğu bir nesil bu savaşla büyüdü, savaş sonrası dönemin etkilerini yaşadı. Sanatçının uzun yıllar yaşamını ve çalışmalarını sürdürdüğü Tahran’ın sokakları, bugün hâlâ kahramanlık öyküleriyle yüceltilen savaş şehitlerinin devasa tasvirleriyle dolu..

Sanatçı, sergiyi oluşturan kolajlarında, albümlerdeki fotoğraflardan yüzleri, cisimleri kesilerek çıkarılan bu insanların, arkalarında bıraktığı boşluğu işlemiş ve suratsız siluetler yaratmış. Ait oldukları fotoğraflardan farklı nedenlerle kesilen, kimi özenle yeniden çerçevelenirken kimi imha edilen insan siluetleri, Ensafi’nin kolajlarında kalıp işlevi görüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.