Akın Yıldırım: “Yaşama anlam yüklemeye niyetlenen ve bunun için çeşitli dozlarda deliren tek tür biziz.. Yaşamın anlamı -sadece- onu sürdürebilmektir..”
Sanatçının heykellerinin büyük bir kısmında gerçeğe, soyuta, mistik ve gerçeküstüne ulaşan insan ve hayvan dünyasını ve başkalaşımlarını izlersiniz.
SNBA (Société Nationale des Beaux Arts) tarafından Louvre Müzesi’nde her yıl düzenlenen ve uluslararası delegasyonların katılımı ile gerçekleşen “Salon Sergileri”nde ülkemizi temsil eden sanatçılar arasında yer alan Akın Yıldırım, 2008 yılında “Jüri Özel ödülünü” almıştır.
Nedir yaşamın size göre anlamı? Sanat neresindedir?
İnsan bu dünyada pek çok şeye tanıklık ediyor ama sahip olduğu tek şeyin, duyguları olduğunu anlamamakta direniyor.. Yaşama anlam yüklemeye niyetlenen ve bunun için çeşitli dozlarda deliren tek tür biziz.. Yaşamın anlamı -sadece- onu sürdürebilmektir..
Sanat, insan ruhunun anlamını arayanlar için gerçek anahtardır. Herşeyini kaybetmiş bir mülteciye veya şaşalı bir opera binasında nefis bir eser seyreden birine göre; bir Rubens eseri çok farklılıklar gösterir. Ama her şartta sığılınacak en güzel limandır sanat.
Sanat ve mutluluk arasındaki ilişki nedir size göre?
Sanatınızın gelişim ve değişimini eserleriniz üzerinden anlatabilir misiniz?
Malzeme ile ilişkiniz hakkında neler söylemek istersiniz?
Leonardo, Rembrandt, Goya,Van Gogh.. şeklinde uzar gider..
Akın Yıldırım
Kabataş Erkek Lisesi’nde okudu. 1984’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugünkü adıyla Mimar Sinan Üniversitesi) Temel Sanat ve Bilimler Bölümü’nden mezun oldu. İlk heykel sergisini 1989’da gerçekleştirdi.
Uzun yıllar bakırla çalıştı. İlk dönemlerde totemler ve detaylı müzik enstrumanları serileri, dışavurumcu ve sürreel çalışmalar yaptı. Zaman zaman soyut işler denedi. Soyut çalışmaların çok büyük bir kısmı masif ahşap heykellerdi. 1992 yılında “Fonksiyonel Heykeller” adı altında bir sergi açtı. 1994 ile 1998 yılları arasında çeşitli hayvan kemikleriyle çalıştı; bunları masif kullanmakla birlikte bazı heykellerde bakır protezler ve ahşap kullanarak birbirlerini yaratan, destekleyen formlar üretti.
Gerçek formları hiçbir zaman dışlamadı. Naturel bir bakış açısıyla anatomik olarak, insan ve hayvan heykelleri çalıştı. Farklı bakış açıları, derin izler bırakmış bazı ekolleri içeren, tek heykelin bünyesinde birbirinden farklı ekolleri görebileceğimiz çalışmalar yaptı. 2006’dan sonra sıklıkla kullandığı bakırın yanısıra pirinç heykeller çalışmaya başladı.