Hakan Baş: “Sanatçı kendi içinde biteviye bölünerek çoğalan kişidir. Yaşamın tam da kendisidir bence.”
“Bir dönem hepimizin ağzında aslında “Gününü gün et” anlamına gelen Horatius’un “Carpe Diem” sözüyle günü yakalamak vardı. Bugünse her ağızda, her tür platformda karşımıza “Güncelleme” nam-ı diğer “Up to date” çıkıyor. Var olan bakış açısını, kullanılan kaynakları zamana; yani yaşanan güne, ileri, yukarı çekmek… Herkese verilen kendi biçimini ifade etme yetisini heykel yoluyla ortaya koyuyorum. Bu işleri yaparken kullandığım malzemenin doğası da beni, üslup ve bakış güncellemesine sürükledi. Neticede onlara bakacak tüm gözleri de kendi yaşadığım bu güncelle-n-me serüvenine davet ediyorum. (Yoksa kendimi güncel bulduğumdan değil)”
Hakan Baş, Galeri Selvin 2’de 12 Ocak – 4 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek “Up to Date” ismini verdiği heykel sergisinin davetiyesinde bunları yazmış. Dahasını da ben sordum..
Serginizin hikayesi nedir?
Gerek sergi için, gerekse sergi harici işleri oluştururken amacım, iletişim ve yenile-n-meye dayanmak.. Heykellerimin izleyicilerimin akıl, yürek ve gözleriyle doğrudan diyalog kurmalarını arzuluyor, amaçlıyorum.
Eserlerinizi dünyanın neresinde görmek istersiniz?
Dünyanın herhangi bir yerinde yurt ve izleyici bulacaklarına dâhi şüphem yok açıkçası. Ancak öncelikli olarak kendi topraklarımda kabul görmek isterim.
Yaşamın anlamı size göre nedir?
Kelime olarak yaşam, zaten canlının doğduğu andan ölümüne dek süren etkinliklerin bütünü. Yani devamlılık-üremek. Aksi halde yaşam sürecinden söz edemeyiz.
Sanat ve sanatçı tanımlarınız nedir?
Sanatçı kendi içinde biteviye bölünerek çoğalan kişidir. Yaşamın tam da kendisidir bence. Dolayısı ile sanat yaşamın ses, şekil ve söz bulmuş halidir.
Sanatınızın değişimi ve gelişimini eserleriniz üzerinden anlatabilir misiniz?
Son on yıldır endüstriyel bir malzeme olan epoxy ile çalışıyorum. Ancak söylemeden edemeyeceğim, malzemenin endüstriyel oluşu kesinlikle ehil olduğu anlamına gelmiyor. Bunca zaman sonra bile aramızda karşılıklı bir inatlaşma hakim. Bu da beni yeni çözümler geliştirmeye ve onun açıklarını bularak onun önüne geçmeye zorluyor.. Sürekli olarak.. Çıkan işin niteliği de bu döngü sonunda belirlenmiş oluyor.
Sanat tarihinde yeri olan en beğendiğiniz sanatçılar kimler?
İlhan Koma’nın Akdeniz heykelini ben yapmak isterdim. Bu toprakların tarihsel ve kültürel derinliğine dokunabilen bir iş olduğunu düşünüyorum.
Sanat ve mutluluk arasındaki ilişki nedir sizce?
Anlaşılmak…
Çok başarılı çalışmalar tebrikler