Murat Erkan: “Çağdaş kelimesinin anlamını çözemedim ben!”
Murat Erkan ve Serkan Azeri ile cumartesi kahvaltısındayız. Arkamızda Erkan’ın son çalışması duruyor. İlk görenler biziz… |
Cumartesi sabahı sanat tarihçisi dostum Serkan Azeri ile birlikte ressam Murat Erkan’ın İdealtepe’deki atölyesine gittik. Lezzetli bir kahvaltı eşliğinde ben Murat Erkan’la röportaj yaparken Serkan da saptamalarıyla röportajımızı zenginleştirdi.
180 x 100 cm |
Tuval üzeri yağlı boya, 150 x 130 cm. |
Tuval üzeri yağlı boya, 120 x 110 cm. |
Triptik, 3 x 1 m. |
Bir sanatçı eserini oluştururken entelektüel boyutta kendini geliştirmiş oluyor. Sanat yapıtında karşılaştığı sentezi fark edebilirse kendi dönüşümünü gerçekleştirirse mutlu olur. Duyarlı olursa, iyi bir izleyici olursa bu gerçekleşir.
ME- Yaşam standardı yüksek bir aileden örnek vereceğim. Önce evinin duvarlarında reprodüksiyonlar gördük. İkinci aşama sokak ressamlarından aldıkları resimlerdi. Daha sonra galerileri gezip özgün çalışmalar aramaya başladılar. Ve son aşamada ailenin iyi eğitim alan çocuklarının sanata yatırım yapmaya başladığını gördük.
www.muraterkan.net |
ME-Çocuk akademik disiplinden geçmeli. Alışveriş merkezlerinde sanat atölyeleri yaptıklarını görüyorum. Çocukların eline boyalar kağıtlar veriliyor. Yap ne istiyorsan diyorlar… Özgürlük böyle olmaz. Önce alfabe öğrenmeden konuşamazlar. Akademik sıralama şöyledir. Usta çırak ilişkisine sadık kalarak desen çalışmak. Ustalardan yorumlar, modelden figür çalışmaları yapmak, canlı doğa karşısında doğayı yorumlamak gerek. Daha sonra da yağlıboya denemeleriyle öğrendikleri ni özgür iradesiyle uygulamak…