İdil Berf’in Datça’daki kişisel sergisi mono baskı resimlerinden oluşuyor..
Ressam şair İdil Berf’in Knidos Melekleri adını taşıyan sergisini gezmenizi, sanatçının renkleri aşkla kullandığı eserlerinde görünenin ötesindekini aramanızı öneriyorum. Mono baskı tekniği kullandığı 26 eserden oluşan sergi, Eski Datça’da Astrantia Sanat Galerisi’nde 9 Ağustos – 9 Eylül tarihleri arasında gezilebilecek.
İdil Berf ile sergisi hakkında konuştuk:
Serginizin öyküsü ve esin kaynağınızı anlatır mısınız?
Esin kaynağım Datça Yarımadasıydı. Knidos Antik Şehri, Cap Crio Yarımadası beni çok etkiliyor. Buraya yerleştiğimizden beri “Deniz Insanları” serisi çalışıyorum. Onlar hem kanatlı hem de kuyruklu varlıklar. Benim için özgürlüğü, berrak suları, dağları ve doğanın içindeki gizemli şiiri simgeliyorlar.
Bu nedenle sergiye “Knidos Melekleri” adını verdim.
Resim tekniğiniz nedir? Nerede öğrendiniz?
Tekniğimin özelliği sadece tek bir baskı alınabiliyor olması… Mono baskı tekniğini kullanıyorum. Resmimi cam bir yüzeye yapıyorum. Sonra kâğıda tek bir baskı alıyorum. Bu da baskıyı eşsiz kılıyor ve diğer baskı tekniklerinden ayırıyor. 19. yy ‘dan beri kullanılıyor aslında. Ama günümüzde uygulayan çok az kişi var.
Bana bu tekniği üniversitedeyken (MGSÜ) Prof. Dr. Mustafa Pilevneli öğretti. Okuldan sonra uzun süre yağlı boya çalıştım. Fakat 2007’de Datça’ya gelişimle yeniden mono baskı çalışmaya başladım. Halen de bana inanılmaz heyecan veriyor.
Hangi boya ile çalışıyorsunuz?
Gravür mürekkebiyle (markası fransız Charbonel) çalışıyorum. Yoğun bir boya.. Yıllarca kendini koruyan, solmayan çok kaliteli bir boya. Türkiye’ye girişi çok sınırlı. İstediğim rengi bulmakta zaman zaman sıkıntı yaşıyorum.
Sergi – mekan ilişkisi hakkında neler söylemek istersin?
Mekan çok önemli bence. Mekânın resimlere eşlik etmesi gerekli. Ruhuna anlam katması gerekli. Mekandaki ışık ta çok önemli. Ben eski yerleri, tarihi olan yerleri seviyorum. Mesela galerinin içinde eski bir zeytin sıkma makinesi var. Burası eskiden zeytinyağı elde etmek için kullanılıyormuş. Bu sergiyi izleyen kişiler için ayrı bir güzellik. Bugünkü adı Astrantia olan mekan yıllar önce atölye ararken bakmış olduğum bir yer. Eski Datça ruhunu korumuş zamansız bir yer. Sanatçıya üretme şevki veriyor. Geçen yıl galerinin sahibi Sena Pir ile bu sergiyi konuşmaya başlamıştık. Tesadüflere inanmam. Iyi bir sebebi olduğunu düşünüyorum.
Serginizle eş zamanlı yayınlanan şiir kitabınız hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Adı “Yakın Dağ”. Bu şiirimi de Çeşme Köy’ de bir tepeden ilham alarak yazmıştım. Kitaptaki şiirlerim de 2007 – 2015 arası yazdïğım şiirlerden oluşuyor. Hepsini bu yarımadadan ilham alarak yazdım.
Şiirleriniz ve resimleriniz arasında nasıl bir bağ var?
Resimlerimi anlamak için şiirlerimi, şiirlerimi anlamak için de resimlerimi okumak gerekli. Hepsi bir bütün benim için. İleride hepsini bir kitapta toplamak istiyorum. Bu belki üçüncü kitapta mümkün olur.
Resim de şiir de insanın iç dünyasını aktarma biçimi. Yazı veya resim farketmiyor. Bu yollarla iletişim kurmayı seviyorum. Üretmek ve zamanı geldiğinde bunları ilgili bakış açılarıyla paylaşmak beni mutlu ediyor. Buna cesaret etmek te motive edici bir duygu..
İDİL BERF
Ressam bir annenin ve ekonomist bir babanın tek kızı olarak istanbul’ da 1980 yılında doğdu. 3 yaşında resme başladı. Kışları Kandilli’ de, yazları ise gölköy’ de doğayla içiçe bir çocukluk geçirdi. 1998 yılında Ata Koleji’nden mezun oldu. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden sınıf birincisi olarak mezun oldu.
1998-2002 yılları arasında Prof. Erol Eti ve Prof. Mustafa Pilevneli atölyelerinde eğitim gördü. Yağlıboyanın yanı sıra özgün baskı tekniğini kullandı. Halen resim çalışmalarını Datça’da sürdürmektedir.
KİŞİSEL SERGİLERİ
2003 ‘ İdil Berf’te anlam ufku: chor alanı’, Galeri Artist, Çukurcuma
2003 ‘Su Çağı’, Galeri Anjelik, Teşvikiye ( Lebriz.com)
2004 ‘Angels’, Mayadrom, Akatlar, Özgün baskı sergisi
2008 ‘Child’s Eye’ İnzumca Projesi kapsamında sergi,Valide-i Atik Külliyesi, Üsküdar