Esen Akmaz: “Yaşam Çiçeği”ni kristal bir kuvarsa oydum. Kuvars bilgileri kaydeden, programlanabilen özel bir kaya kristali. Yaşam çiçeği ise, özü birçok enerjisel, ruhsal bilgiyi barındıran bir motif

2 567

Esen Akmaz’ın takılarına bakarken doğanın sihirli gücünü görür gibiyim. Taşı, rengi, ruhu ile insanda güzel duygular yaratıyor. Başka takıların, mücevherlerin kibirinden ya da maddeselliğinden uzak hissettim onları.

Takıyı mücevher yapan unsurlar nelerdir sizce?

Takıların içerisinde mücevher diyebileceklerimiz, değerli taşlar ve değerli metallerin işlenmesiyle ortaya çıkanlardır. El işçiliği, malzeme, biriciklik; bunlar herhangi bir takıdan farklı olarak mücevheri değerli kılar.

Özgeçmişiniz ve takı tasarım sürecinizden bahsedebilir misiniz?

1985, İstanbul doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Tasarımı bölümünde öğrenim gördüm. Okul sonrasında belli bir süre dönemsel aralıklarla sinema setlerinde çalıştım, ayrıca grafik programlarında kendimi geliştirdim. Bunların hiçbiri bağlanabileceğim bir meslek olamıyordu. Derken bir arkadaşım aracılığıyla, Timuçin Çakaloz Heykel ve Resim Atölyesi’ni buldum ve çocukluk tutkum olan taşların dünyasına girmiş oldum. Bir süre Timuçin Çakaloz’un öğrencisi oldum. Gemoloji alanında da çok araştırma yapmam gerekti. İşimi çok seviyorum; tasarım, renkler, çizgiler, tarih, bilgi.. herşey iç içe.

Tasarımlarınızın zaman içindeki gelişim ve değişimini anlatır  mısınız?  

Tasarımlarımın başlangıcında şamanik ve antik düzlemde esinlenme süreçlerini görüyorum. Antik görüş ve uygulamalardaki naiflik, emek, orjinallik, teklik beni hep büyüler. Çağdaş tasarım süreci okulda edinip te biraz doyduğum bir alan, ben hep içten içe fantazi alanlarında dolaşan biriydim. Arada modern tasarımlara yöneldiğim oluyor yine de. Güncel konulardan esinlenerek bir tasarım da ortaya çıkabiliyor. Tasarımlarımın çizgisi o an neden etkilendiğimle doğru orantılı olarak sürekli değişecektir, yaşayan ve hisseden canlılarız.

Son tasarımlarınızın  hikayesi nedir?

Aynı anda bir kaç konsept üzerinde çalışırım genelde. Bir heykel sergisine hazırlanıyorum, konusunu açıklayamıyorum şu an için. Mücevher tasarımlarında da bitkileri işlediğim yeni bir konsept belirdi. Bitki motifleri, taş ve şifa biraraya gelecek. Kristal bir çiçekten şifa kabı ile başladım, “yaşam çiçeği”ni kristal bir kuvarsa oydum. Kuvars bilgileri kaydeden, programlanabilen özel bir kaya kristali. Yaşam çiçeğinin özü de birçok enerjisel, ruhsal bilgiyi barındıran bir motif..

Sizi yaratmaya iten, tetikleyen unsurlar, ilham kaynaklarınız nelerdir?

Doğa ve onun tüm renklerinden, çizgilerinden besleniyorum.

Şaman kültürünün etkileri oldu mu?  Esinlendiğiniz unsurlar var mı?

Şaman kültürü kişilerin bedensel ve ruhsal olarak iyileşmesini, onmasını sağlamak adına izlenen bir doğacı görüş, bir yaşam biçimi. Ne zaman ki sanatsal dışavurum malzemem olarak taşlara, kristallere yöneldim şamanizm ile bağım daha da güçlendi. Taşlar başlı başına şifa kaynakları.

Sizi şaman sembollerine çeken nedir?

Şaman sembolleri en eski çağlardan beri uygulanan ve işe de yarayan semboller. Taş devrinde mağara duvarlarında bulunan bir el sembolü mesela.. Şifa elidir; anlamını insanlık tarihi boyunca aynen korumuştur. Bu akılda kalıcı, naif sembollerde, çağları aşan ortak bir akıl görüyorum ve bunları tasarımlarımda iletmek istediklerime uygun olarak kullanmayı seviyorum.  Çoğunlukla değerli taşlar, kristaller ile çalışıyorum. Rengarenk bir dünya bu. Her bir taşın kendine has rengi, belli çakra enerjilerini etkinleştiriyor… Bazı durumlarda taşlar sembollerini arıyor diyebilirim. Tasarımcı olarak vermek istediğim mesaja uygun taşı aradığım da oluyor.

Sanat ve sanatçı tanımınızı alabilir miyim?

Sanatçı, bir konudaki görüşünü estetik kaygılarla esere dönüştürüp izleyiciye sergileyen kişidir. Dünya üzerinde ne kadar sanatçı varsa o kadar çok dünya görüşü ve metod vardır. Bu yüzden, sanatın standart bir tanımını yapmak zor..

Mutluluk ve sanat arasında bir ilişki var mı sizce?

Kesinlikle! Sanatla uğraşıyor olmak beni mutlu eden sey. Haberleri okurken, şehirde dolaşırken hayat katlanılmaz olabiliyor. Sonrasında sanatla ilgileniyorum ve dünya yine güzelleşiyor.

Çağdaş takı kullanımı ve tasarımcılar hakkında neler söylemek istersiniz?

Çağdaş takı salt varlık gösterisi ve estetik yoksunu olmadığı sürece günümüzü yansıtan güzel bir ayna. Takip ettiğim, avangard tasarımcılar var ki onlar da çağdaş sanatın yönünü belirleyen öncü insanlar.

Sanatın insan yaşamındaki yeri nedir, ne olmalıdır?

Sanat bir beslenme biçimi. Ruhunuzun besini sanat ise de hangi sanatla beslendiğiniz çok önemli. Her bir besin insan vücuduna yaramadığı gibi sanatta da tükettiklerinizle ruhunuz hastalanabilir, ruhunuz kilo alabilir. Bu yüzden sanatta anlamlılığa ve sanatın iyileştirici tarafına en çok inananlardanım.

Mücevher – moda ilişkisi nedir? 

Moda’nın kelime anlamı gün’dür. Moda teknolojik, kültürel, dini, estetik ve ekonomik gelişimi yansıtırken sürekli değişen trendleriyle “günümüz”dür.  Mücevher tasarımı moda tasarımı ile birbirlerini tamamlamaktadırlar.

Sizi diğer mücevher tasarımcılarından ayıran fark nedir?

Ben öncelikle bir heykeltıraşım. Diğer tasarımcılardan farklı olarak mücevhere elde  şekil veriyorum. Mücevher tasarımcısı bir tasarımı eskize döküp bir takım ustalarla işbirliği içerisinde sonlandırır. Ben ise dağdan bir kayayı alıp, atölyeye getiriyorum. Taşın yapısını inceliyorum ve tasarım yapiyorum. Tasarım belli olduğunda uygulama aşamasında yine ben varım; taşı elde şekillendiriyor, motiflendiriyor ve parlatıyorum. Bunun üzerine yine kendi ellerimle metal işçiliğim eklenebiliyor. Sonrasında atölyemden, internet üzerinden satışında da varım. Baştan sonra, taşın gemolojik bilgisinden tasarıma ve satış sürecine kadar çok disiplinli çalışan bir sanatçıyım.

 

2 Yorumlar
  1. eylem ucar diyor

    Antik çağ motiflerini modernize ettiği takılarını çok beğeniyorum.En son kehribar bir kolye aldım.Tek kelime ile muhteşem..

    1. Esen Akmaz diyor

      Beğeniniz için çok teşekkürler 🙂

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.