Genco Gülan: “Post-post modern dönemde bilim tıkandığı için sanatın haddinden fazla görev yüklenmiş olduğunu hissediyorum.”

0 258
Genco Gülan’ın 2 Nisan’a kadar Artgalerim Bebek’te izleyebileceğiniz “10 Büyük Günah” isimli sergisinde sanatçının Dante Alighieri’nin İlahi Komedya’sında değindiği 7 büyük ölümcül günahtan esinlenerek oluşturduğu 10 yeni resmi yer alıyor.
 
İlahi Komedya’daki 7 büyük günaha (kibir, açgözlülük, şehvet, kıskançlık, oburluk, öfke ve tembellik) Genco Gülan 3 günah da kendisi eklemiş. Türkçe, İngilizce, Almanca, Latince kelimelerin yanısıra hayvanları da kullanmış fakat bunları Dante gibi birebir ilişkilendirmemiş. Kararı seyirciye bırakmış. Eserlerde Robert Rauschenberg, Bedri Baykam, Tracey Emin, Felix Gonzalez-Torres gibi sanatçılara doğrudan ya da dolaylı atıflar gözden kaçmıyor..
İlk defa sergilediği çift yönlü tuvallerinin de bulunduğu eserlerinde yağlı boya ile akriliği, pastel boya ile sprey boyayı beraber kullanan sanatçı, soyut ve figürü, metin ve görseli de birlikte kullanmış. Kopyala-yapıştır mantığını, konbine resim yöntemini denemiş. Kurmaca ile tesadüfün yarıştığı her bir tuval bir ötekine hem benziyor, hem de ayrışıyor.

 

 
Sanatınızdaki değişim ve gelişimi yıllar içinde ürettiğiniz eserleriniz üzerinden anlatır mısınız?
Gittikçe daha hızlı ve çok üretmeye başladım. Karşılığını bir şekilde gördükçe keyif daha da artıyor tabi. Sergi temposuna zor yetişiyorum ama şimdilik iyi gidiyor galiba…
Son serginizin hikayesini yazar mısınız?
Son sergimin çıkış noktası 7 Büyük Günah ve Dante’nin İlahi Komedyası. Augusto Rodin, Boticelli, Hieronymus Bosch gibi büyük üstatların çalıştığı konulara ben de kendi coğrafyamdan farklı yorumlar getirmeye çalıştım. İçerik, malzeme ve renk ilişkisini zorladım, beni heyecanlandıran parçalar çıktı.
İnsanların sanatınızı algılama biçimleri hakkında izlenimlerinizi aktarmak ister misiniz?
Sanatımın algılanmasını tercih ediyorum. Bu nedenle işlerimi çok katmanlı hazırlamaya çalışıyorum, yüzeyde kalmak isteyene de şeker var. Derinlere inmek isteyenler için de farklı rotalar sunuyorum hem görsel hem de düşünsel.
Sanat ve sanatçı tanımlarınızı alabilir miyim?
Sanat beynin bir fonksiyonu. İnsan ile hayvanı ayıran en temel fark. Sanatçı da kendini sanat icra etmekten alıkoyamayan kişilere verilen isim.
Mutluluk ve sanat ilişkisi hakkındaki düşünceleriniz nedir?
Sanat ve mutluluğun birebir ilişkili olduğunu düşünüyorum. Sanatı üretmek de keyifli, tüketmek de…
İzlediğiniz sanatçılar, akımlar nelerdir?
Birçok sanatçı takip ediyorum, yurt içinde ve dışında, doğaldır meslek icabı tabii ama asıl onların da beni takip ettiklerini görmek insanı mutlu ediyor, gurur veriyor.
Beğendiğiniz sanatçılar kimler?
Bu sergideki işlerimde, Jasper Johns, Tracy Emin, Robert Rauschenberg, Bedri Baykam ve Felix Gonzalez-Torres referansları var. Sevdiğim sanatçılara sık sık şapka çıkartmaya çalışıyorum. Keyifli oluyor.
Günümüz sanatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Post-post modern dönemde bilim tıkandığı için sanatın haddinden fazla görev yüklenmiş olduğunu hissediyorum. Bu omuzlarımızda taşıyamayacağımız kadar büyük bir yük. Ve gereksiz. Lakin dönem bize böylesi bir kaftan biçtiyse de taşımak vazifemiz.
Genco Gülan, resim, heykel ve yeni medya gibi kavramsal çağdaş sanat yapıtlarının tümünü ‘fikir sanatı’ olarak tarif eden bir sanatçı ve teorisyendir.
 
1969 İstanbul doğumlu. Mimar Sinan Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde ders vermiştir. Halen İstanbul ve İzmir’de yaşamakta ve çalışmaktadır., ilk ödülünü 1993’te BP’den almış, 2005 EMAF, 2011 Sovereign Avrupa Sanat, 2015 Ege Art ödüllerine layık görülmüştür. 
 
Yapıtları Centre Pompidou, ZKM, Pera, MAM Rio de Janeiro ve La Triennale Milano gibi müzelerde sergilenmiş, Rhizome.org at the New Museum, İstanbul Modern, Museum Oswald, Davis Museum, Elgiz, Baksı, Selanik Devlet Çağdaş Sanat Müzesi ve Imago Mundi Luciano Benetton koleksiyonlarına girmiştir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.