Senta Urgan ve Enis Malik Duran’ın Groove sergisi Hangart’ta..

0 238
 
Kadıköy Yeldeğirmeni’nde Atölye&Kafe Hangart’ta açılan Groove sergisinde, Senta Urgan ve Enis Malik Duran‘ın farklı tekniklerle ürettiği gravürler yer alıyor. 

Seramik tasarımları ve kitap illüstrasyonları ile bilinen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü mezunu olan Senta Urgan, çoğunlukla kuru kazıma yöntemi ile ürettiği baskı işlerini ilk kez sergiliyor. 

Mimar Sinan Resim Bölümü’nde Fevzi Tüfekçi’nin öğrencisi olarak gravür eğitimi de alan ve bugüne dek bir çok gravür sergisine katılan Enis Malik Duran’ın tümsek ve çukur baskıları da bu sergi ile tekrar izleyici ile buluşuyor. 
 
Sergi afişinin neden bir plak kapağına benzer şekilde tasarlandığını merak edenler Mansur Tansu Gülaydın‘ın kaleme aldığı sergi metninde, plak-gravür, müzik-resim ve üretim-hayat ilişkilendirmesinin cevabını bulabilirler:
 
GROOVE / GRAVURE / GROOVE-UR
‘Yiv’ sözcüğünde garip bir derinlik var. En sondaki ‘v’ meselâ. İnsanı içine çeken bir vadi.
İnsan belleğine, enlemine-boylamına-verevine düzüne açılmış Hendek-Çizgi’lerden oluşmuş bir vadi… Zamana kaydedilmek üzere oluşturulmuş bir tür Hendek-Bellek. Hendek-Bellek’e derinlemesine kazınmış ve bir daha oradan hiç koparılamayacak bir ‘ur’ Groove-Ur.
 
‘Gravür’ sözcüğü üzerinde yapılacak bir etimolojik eşelenmede, ‘Groove’ sözcüğünü bulmak mümkün. 
Groove, aynı zamanda 33’lük, 45’lik plakların üzerindeki zamana iz bırakan dairesel ‘yiv’.
Şimdi ne demeli artık? 
Bir sözcük, insanı, aynı anda müziğe ve resme bu kadar savurabilir.
Bir plak, insanı, aynı anda resme ve sözcüklere bu kadar savurabilir.
Bir resim insanı, aynı anda sözcüklere ve müziğe bu kadar savurabilir.
‘Yiv’ aslında bize bir doğrultuyu işaret etse de, sapmak en iyisi.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.