Balear Adaları ve Sardinya.. Batı Akdeniz’in muhteşem manzaralı tatil cennetleri..

0 1.094
Menorca
Bu yaz tatili için tercihim Batı Akdeniz’in eşsiz sularında Balear Adaları ve Sardegna Adası oldu. 

İspanya’ya bağlı Balear Adaları Bölgesi, beş büyük ada ve bir sürü küçük adadan oluşuyor: Mallorca, Menorca, Ibiza, Cabrera, Formentera… En büyüğü Mallorca. En popüler olanı Ibiza. Beni en çok etkileyeni Menorca oldu..

Bu adalara gitmek için önce İstanbul’dan Barcelona’ya ya da Madrid’e uçmanız gerek. Oradan İberia Hava yolları ile adalara geçebiliyorsunuz. Adalara İspanya’dan feribotla da ulaşmanız mümkün.
Biz hepsini bir arada görelim dedik ve gemi seyahatini tercih ettik. Önce Genova’ya uçup oradan gemiye bindik. 

Avrupa’nın en büyük kruvaziyer şirketi olan MSC (Mediterrenean Shipping Cruises) ‘nin yaz boyunca her hafta adalar turu var. Gemi seyahati tercih ederseniz mutlaka balkonlu kamara seçmenizi öneririm, böylece geminiz Akdeniz’de kuğu gibi süzülürken güneş kamaranızın içine doğup, kamaranızın içinde batacak, geceleri mehtabın ışığıyla aydınlanacaksınız.
MALLORCA
Mallorca’nın başkenti Palma, Romalılar döneminde kurulmuş. Ortaçağdan kalma bu şehire denizden yaklaşırken sizi tüm görkemiyle kıyıdaki La Seu Katedrali ve Almudania Sarayı karşılıyor. Gece yat limanı manzarası müthiş. Mallorca’ya yılda 21 milyon turist geliyor.. Oldukça büyük ve kalabalık bir şehir…
Mallorca’da tatil yapmak isterseniz kendinize güzel bir koy seçip o koyda denizin ve güneşin tadını çıkarın derim. Puerto Portals, Cala Malor, Es Trenc, Magaluf, Alcudia sahilleri alternatifler. Palma’nın dar sokaklarında gezdikten sonra Plaza de Espagna’da bir kafede sangria içmeyi de unutmayın.
IBIZA

Özgürlükler adası Ibiza, her yerden, her şeyden, herkesten bağımsız,  eğlencenin doruğunda yaşayan bir ada.1960’larda Avrupalı hippi hareketinin en yoğun yaşandığı yerlerinden biriydi.

En önemli şehirleri Ibiza Town, Santa Eularia del Rui, Santa Antoni de Portmany..

Gündüzleri terk edilmiş ve bu dünyada unutulmuş hissi uyandıran, gün batımıyla birlikte canlanan bir yer burası…

Geceleri sabahlara kadar müzik ve şovları sokaklara taşıyor. En ünlü gece klüpleri Pacha, Privilege ve Space.. İncecik kumlarıyla ün yapmış plajları ise Salines, Bora Bora ve Santa Antoni.. Partiler akşam saatlerine doğru plajlarda başlıyor.

Bizi en etkileyen yeri Sant Antoni de Cafe Del Mar’daki gün batımından sonra İbiza Town.

Gün batımına doğru insanlar Sant Antoni’ye akın ediyor, kafelerde yer bulabilmeniz için erken gitmeniz gerek. Cafe del Mar’ın barı gün batımını en güzel seyredeceğiniz yer.

Kayalıklara ve plaja da konuçlanabilirsiniz.. Muhteşem müzik eşliğinde elinizde kadehleriniz, tekneler denize sıralanmış, güneşin batışına an be an şahit oluyorsunuz, şu ana kadar en güzel gün batımını burada yaşadım.

Ibiza Town ise geceleri hayat dolu küçücük dar sokaklarında mağazaları, bar ve restaurantları ile zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınız, en özgür sokak şovlarına şahit olduğunuz özgür bir yer…
Sabahları sadece birkaç kafe ve dükkan açık oluyor. Bomboş sokaklarında dolanıp, kaleye tırmanabilirsiniz..
Ibiza’ya yarım saat mesafedeki Formentara Adası’nı da tercih edebilirsiniz. Şahane suları olan sakin plajlarına her saat başı kalkan feribotlar ile ulaşabilirsiniz.
MENORCA
Menorca Adası,  Ibiza ve Mallorca’nın gölgesinde kalmış gibi görünse de İspanya’nın en zengin bölgelerinden biri. Mahon Limanı, Pearl Harbour’dan sonra dünyanın ikinci, Avrupa’nın birinci en büyük doğal limanı. 6 km’ye yayılan limanı “Yellow Catamaran” turları ile gezebilir, saklı kalmış koyları, adacıkları ve tarihi binaları keşfedebilirsiniz.
 
Geminiz Menorca’nın başkenti Mahon Limanı’na yanaştığında tepede Ciutadella Katedrali’ni fark ediyorsunuz hemen.. Sizi kucaklayıveren sakin, dingin ve bir o kadar gizemli bu adayı keşfetmek için limandaki merdivenlerden tepe üzerine inşa edilmiş şehire tırmanıyor ve kendinizi tarihin derinliklerinde gizemli dar sokaklarda buluveriyorsunuz.

Menorca’nın neden Unesco tarafindan biosfer tabakası için rezerv alanı seçildiğini anlamanız fazla vakit almıyor. Adanın iki ana belediyesi var. Mahon (Maó) ve Ciutadella (Menorca’nın eski başkenti). 
Turistik yoğunluğun daha az yaşandığı Menorca’nın tarihi geçmişi çok zengin. Muhteşem koylarında keşfedilmeyi bekleyen gizli plajları dışında şüphesiz görmeniz gereken bir köy var :“Binibeca Vell”.. Binibeca koyunda  mimar Antonio Sintes Mercadal tarafından inşa edilen otantik  eski bir balıkçı köyü burası.. Beyaz badanalı, küçük evler arasında labirent gibi dolanan dar yollarında kendinizi çok iyi hissedeceksiniz.. Sessiz bu yolculuk boyunca her köşede şaşırtıcı birçok ayrıntıyla burun buruna geliyorsunuz..  El yapımı çömlekler ve takılar satan hediyelik eşya dükkanları çok çekici..
Kafe ve restoranları ise alabildiğine sessiz.. Dinlenme tatili için birebir.. Binibeca Plajı ise muhteşem bir deniz sunuyor.. Rüya gibi.. Menorca’nın özel el yapımı sandaletlerinden almadan adadan dönmeyin derim.
Akşamları tapas yemek için Mahon’da “Ses Forquilles”i, çok özel bir deneyim için “Nautic Lounge” u, en güzel yemekler için” La Mar”ı seçebilirsiniz..
SARDEGNA
Biz “Sardunya” Adası deriz ama doğrusu “Sardinya”… Sardegna, turkuvaz mavisi denizi, egzotik koylarıyla Akdeniz’in şüphesiz en heyecan verici adası. Üçbin yıllık tarihi ve cennet doğasıyla Akdeniz’in ikinci büyük adasında keşfedilecek çok şey var. Uluslararası uçak seferleri şu havameydanından yapılıyor: Olbia– Costa Smeralda Havaalanı, kuzeydeki Alghero – Fertilia Havaalanı, merkezdeki Tortoli – Arbatax Havalanı ve güneydeki Cagliari – Elmas Havaalanı.
Porto Cervo
İtalya ile Sardegna arasında feribot servisleri de bulunmakta. Feribot terminal limanları Cagliari (adanın güney sahilinde), Porto Torres (adanın kuzey sahilinde), Olbia, Golfo Aranci ve Arbatax (adanın doğu sahilinde).
Sardegna kıyıları yaklaşık 40 turistik limana sahip. En beğenilen beş plajı şöyle: elektrik mavi deniz ve beyaz ince kumun buluştuğu Spiaggia della Pelosa, kartpostal manzaralı Chia Plajı, San Teodoro, Cala Goloritze ve şemsiyesiz gidilmesi tavsiye olunmayan yüksek kumullardan oluşan Spiaggia di Piscinas.

 

Sardegna’nın  en güzel koylarından biri: Cala Luna koyu

Daha gemimiz Olbia Limanı’na yaklaşırken, kendimizi zümrüt yeşili sulara atmak geldi içimizden.. Gemiden iner inmez göz kamaştıran manzaralar nefesimizi kesmeye başladı. Kıyılara tepeden bakarak ilerleyerek Akdeniz’in en güzel sahili olarak bilinen Costa Smeralda’da Porto Cervo’a ulaştık..

Sottovento Restaurant’da her türlü balık ve deniz mahsullerinin en tazesini bulabilirsiniz. Saat 24.00 den sonra gece klübü oluyor.

 

Nuraghe, kesik koni şeklindeki yığma taş kulelerin adı..

Porto Cervo da bir diğer alternatif Cipriani Restaurant. Muhteşem bir manzaraya sahip. Yemekten sonra bir alt katta bulunan Billionaire adlı gece kulübüne inebilirsiniz.Il Pomodoro: Costa Smeralda’da sade, şık bir pizzeria.

Sardegna nın en büyük şehri Cagliari. Cagliari, Olbia’ya kıyasla daha düzenli. Kaleleri katedralleri ve çarşıları etkileyici…
Adanın gizli kalmış cennetlerinden Maddalena’ya Palau’dan yarım saatlik feribot yolculuğuyla ulaşılıyor. İrili ufaklı yedi takım adadan en büyüğü olan Maddalena’ ya gitmeden Sardegna’dan ayrılmayın.
 

Unesco’nun 1997’de Dünya Mirası listesine aldığı megalitik (birbirine dayalı taşlardan oluşmuş) tarihi kalıntıların en heybetlisi Nuraghe, Santu Antine Köyü yakınlarındaki Torralba kasabasında yer alıyor.

****
Çiğdem Erkoç’un Gezi Yazıları’nın gelecek konusu:   Deauville ve Trouville

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.