Bitki Ressamı Işık Güner’in “Doğanın Detaylarını Görmek” Sergisi gezmeye ve övgüye değer..

0 299

Işık Güner’in “Doğanın Detaylarını Görmek” adını taşıyan kişisel sergisi 8 Aralık 2020 – 9 Ocak 2021 tarihleri arasında Evin Sanat Galerisi’nde gezilebilir.

Bitki ressamı Işık Güner’in ilk baskısı 2017’de İspanya’da yapılan Dibujo De Botánica (Botanical Illustration From Life) isimli kitabının İngilizce, Fransızca ve Türkçe versiyonları da bulunuyor.

Sergide, sanatçının kitabında yer alan çalışmalarının da bulunduğu elliyi aşkın yapıtı yer alıyor. Resmini çizdiği bazı bitkilerin herbaryum örneklerinin de yer aldığı sergi, Işık Güner’in sanatına dair kapsamlı bilgiler bulacaksınız. Sergide yer alan her bitkinin resmiyle farklı coğrafyalara yolculuğa çıkacaksınız.

Güner, Doğanın Detaylarını Görmek isimli sergisinde bir resmin sadece son halini değil, çizim denemeleriyle, eskizleriyle, renk denemeleriyle bir resmi tamamlamak için izlediği yolu seyirciyle buluşturacak.  Bitki ressamlığını bir yaşam biçimi olarak benimseyen ve hayatını bu doğrultuda devam ettiren Işık Güner’in sergisinde bitkilerin dünyasında uzun soluklu bir serüvene şahit olacaksınız.

Çevre Mühendisliği eğitiminin ardından on yılı aşkın süredir bitki ressamlığı yapan Işık Güner, dünyanın birçok noktasında yabani bitkileri resmetmiş ve bitki koruma projelerinde yer almıştır. Son üç yıldır üzerinde çalıştığı ve Doğanın Detaylarını Görmek ismi ile Türkçe’ye çevirdiği kitabı, ülkemizde bilimsel bitki resmini teknikleri ile anlatan ilk kitap olma özelliğini taşıyor. Işık Güner’in, Ali Nihat Gökyiğit Vakfı destekleriyle yayımlanan kitabı, bir bitkiyi resmederken uyguladığı yöntemleri detaylarıyla anlattığı kitabında Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarında yetişen doğal bitkileri tanıtıyor.

Geçtiğimiz yıllarda ‘Beauty of Orchids, China’ ve ‘Plants of Nepal’ adlı bitki koruma projeleri için, tehlike altında ve tıbbi bitkiler üzerine hazırladığı çalışmaların bazılarıyla. Shirley Sherwood, Londra, Edinburg Botanik Bahçesi ve Hunt Institute, USA koleksiyonlarında yer almaktadır. Halen, Resimli Türkiye Florası Projesi’nde Sanat Editörü olarak çalışmakta ve Edinburg Botanik Bahçesi, Bitki İllüstrasyon Diploma Kursu’nda eğitmenlik yapmaktadır.

Işık Güner, Türkiye, 1983

2006 yılında lisans eğitimini Marmara Üniversitesi’nde Çevre Mühendisliği bölümünde tamamladıktan sonra tam zamanlı Bitki Ressamı olarak çalışmaya başladı. ‘Plants from the Woods and Forests of Chile’ adlı kitap projesi için 40 illüstrasyon hazırladı. Yedi yılda tamamlanan kitap, 2015 yılında Edinburg Botanik Bahçesi tarafından yayımlandı. Kitap için hazırladığı birçok resim, ‘Londra, RHS’ ve ‘Edinburg, Biscot’ adlı uluslararası Bitki Resim sergilerinde Altın madalya ve serginin en iyi resmi ödülünü aldı. Ayrıca, kitap, ‘Excellence in Botanical Art and Illustration, 2017’ ödülünü aldı. İlerleyen yıllarda İngiliz Prensi, Prens Charles adına hazırlanan ‘Transylvania Florilegium’ adlı kitap projesinde yer aldı. ‘Beauty of Orchids, China’ve ‘Plants of Nepal’ adlı bitki koruma projeleri için, tehlike altında ve tıbbi bitkiler üzerine çalışmalar hazırladı. Bu çalışmalardan bazıları ‘Shirley Sherwood, Londra’ ve ‘Hunt Institute, USA’ koleksiyonlarında yer almaktadır. Halen, ‘Resimli Türkiye Florası Projesi’nde Sanat Editörü olarak çalışmakta ve Edinburgh Botanik Bahçesi, Bitki İllüstrasyon Diploma Kursu’nda eğitmenlik yapmaktadır. Bu kurs, dünyanın önde gelen kurslarından biridir. Hazırladığı ‘Botanical Illustration from life’ adlı eğitim kitabı, geçtiğimiz günlerde üç ayrı dilde, İngilizce, İspanyolca ve Fransızca olarak yayımlandı. Türkçe, Korece ve Çince çevirileri halihazırda yapılmaktadır.

Işık Güner Şu anda Fırtına Vadisi’nde yaşamaktadır ve birçok ülkeye bitki resim kursları düzenlemek ve bitkileri resmetmek için seyahatler etmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.