Thassos Adası: Yanıbaşımızdaki tatil cenneti

0 365

Baharın gelmesi demek, yazın gelmesi demek, yazın gelmesi demek deniz güneş kum demek…

Deniz güneş kum için yanı başımızda bir cennet var ki adı Thassos (Taşoz)…
Ege Denizi’nin kuzeyinde Yunanistan’ın Kavala iline bağlı bir ada.
Yunan mitolojisinde Zeus’un Phonecian kraliçesini kaçırdıktan sonra bir süre sığındığı ada olarak geçer.. 1470 yıllarında Türklerin işgal edip sahip olduğu, daha sonra Mısır hanedanına hediye olarak sundukları, 19002larda Yunanlıların el koydukları Bizans kalıntıları ve antik tiyatrolarıyla tarihi gezerken yaşatan bir ada…

Upuzun altın kum sahilleri ve masmavi akvaryum misali deniziyle, tavernalarının müthiş lezzetli mezeleriyle yazın tadını çıkarmak için ideal bir tatil mekanı.. Rodos gibi diğer Yunan adalarına göre daha uygun fiyatların ve henüz keşfedilmemişliğin verdiği sükunet ve huzurun hakim olduğu bir cennet burası.. Eğlence mekanlarından ziyade, sakinlik arayanlar için ideal bir tatil yeri.

Otomobil ile gitmek istiyorsanız yapmanız gereken iki temel şey var. Birincisi triptik belgesi de denilen araç sigortasını yaptırmış olmanız.. Bunu kendi sigorta şirketinizden çok kolay bir şekilde halledebilirsiniz. 15 günlük sigorta 60 euro civarı bir para tutuyor. İkincisi ise maalesef uluslararası ehliyet almanız gerekiyor. Aslında hiçbir işe yaramayan bu uluslararası ehliyet için gidip Turing’e 380 lira para ödüyorsunuz. Üstelik bu ehliyet sadece sınırdan geçerken işe yarıyor. Yunanistan içerisinde bir sorun olduğunda normal ehliyetinizi gösterebilirsiniz. (Ocak 2015’ten itibaren bu belgeye ihtiyaç olmayacaktı. Yeni Türk ehliyetleri Yunanistan’da geçerli sayılacak deniyordu, yürürlüğe girdi mi bilemiyorum.)

İpsala’dan çıktıktan sonra dümdüz giderek önce Alexandroupolis olarak bilinen Dedeağaç, arkasından Komotini (Gümülcine) ve Xhanti (İskeçe) sapaklarından geçiyorsunuz. Thasos’a sizi götürecek olan feribot ise Keramothi kasabasından kalkıyor. İskeçe’den yaklaşık yarım saat sonra otobanda feribot işareti ile birlikte Thassos tabelasını görebilirsiniz. Ancak tabela çok büyük değil, o nedenle dikkatli olun. Saptıktan yaklaşık 25 km sonra tabelaları takiben feribotun olduğu Keramothi kasabasına ulaşacaksınız. 

Aman dikkat!!  gitmek için bayram tatillerinin birini seçtiyseniz 2 saat sınırda kuyrukta bekleme ihtimaliniz çok büyük! İpsala-Keramothi arası ise 2 saat sürüyor. Keromoti’den feribot ile 45 dakikada Thassos adasına ulaşmanız mümkün. Otomobil için 23 euro, yolcular için 3 euro vererek adaya gidebilirsiniz. Motosiklet ile Thassos adasına yolculuk yaptıysanız feribota motosiklet için 6 euro ödemeniz yeterli. Ancak adaya otobüsle de ulaşım mümkün. Bir çok otobüs firması günde üç defa karşılıklı sefer düzenliyor. Otobüsle Kavala’ya gidip (ortalama 75 TL) oradan feribotla adaya geçebilir ve otomobil kiralayabilirsiniz. Bu durumda uluslararası ehliyete de gerek yok. Ayrıca adada kiralama fiyatları uygun. Mesela 3 günlüğü 60 euroya kiralama yapan şirketler bulunabilir.

Giola Beach

Adanın deniz kenarında üç ana merkezi var: Limenas, Limeneria ve Pathos. Bu üç bölge en popüler ve en güzel noktalar. Adayı baştan başa gezmeniz hızlı bir tur ile 4 saatiniz alacaktır . Denize girme aktivitesi yapmadan adayı tanımak isterseniz bütün bir gün adayı arabayla gezip, muhteşem koylar keşfedebilirsiniz.

Psili Ammos Beach, Limenaria ‘ ya 6-7 km uzaklıkta Limenaria ile Limenas arasında ve Potos kasabasından 3 km sonra. Kesinlikle tavsiye olunur gerçekten çok güzel bir koy.

Golden Beach, merkez Limenasa’ya 5-6 km uzaklığında. Koy olmaktan çıkmış, artık bir kasaba olmuş durumda. Çevresinde oteller, moteller, gece kulüpleri , geniş upuzun bir sahil. Kısacası aradığınız her şey burada var..  Hem Golden Beach‘ de konaklayabilir hem de bu imkanlardan faydalanabilirsiniz.

Marble Beach

Marble Beach, Limenas’a yani Tasos merkeze 10 km uzaklıkta. Adından da anlaşılacağı üzere plaj minicik mermer parçaları ile kaplı. Zamanında mermer kalıntılarının buraya dökülmesi ile ortaya çıkmış.. Çok özel bir plaj.. Denizin  şahane turkuaz rengini veren de bu mermerler. Plajı gördüğünüzde kendinizi tropikal bir adada zannetmeniz mümkün. Çünkü renkler ve doku bize yakın coğrafyalardan çok farklı. Plajın gerçek üstü bir hali var. Bence kesinlikle gidilmesi, görülmesi gereken bir yer. Yolu biraz kötü. Yaklaşık 4 km’lik bol çukurlu bir toprak yol.. Yaklaşık 20 dakika sürüyor. Plajda geçen sene çok popüler olmasına karşın şu anda hiçbir tesis yok.

La Scala Beach

Aliki Beach, Potos Kasabası yakınlarındaki bu plaj inanılmaz güzel.. Adanın alt ucunda yer alıyor.Golden Beach’e göre çok daha küçük ve dar bir koyda kurulmuş. Arkada yan yana minik restoranlar ve kumsalda onlara ait şezlonglar var.  

Bizim en çok beğendiğimiz en son gün keşfettiğimiz merkezden 3 km uzaktaki La Scala Beach oldu. Konaklamak için de Kinira Bölgesi’ni seçtik. Tercih ettiğimiz restoran Simi Restaurant idi Limenas Bölgesi’nde..

Simi Restaurant

Thassos’ta tipik Yunan yemeklerinin yanı sıra dünya mutfaklarından da tadabileceğiniz birçok yer var. Yunan mutfağından musakka, kalamar, Greek salata, deniz mahsullü pilav, ahtapot ızgara, kabak kızartma favorilerimizdi. Ouzo akşam, frappe gündüz vazgeçilmez içkimizdi.. Frappe’nin Yunanistan’ın milli içkisi olduğunu söyleyebiliriz, buzlu ve sütlü, bol köpüklü toz kahveden yapılıyor.

Kavala

Thassos’tan dönerken Kavala’ya da bir gün ayırmanızı öneririm. Thassos’un Liménas Limanı’ndan feribota binip Keramoti’ye geçmek, oradan da Kavala’ya gitmek bir saatten az sürüyor. Korunaklı doğal limandan hemen yükselen bir tepede kurulmuş..

Tepenin en üst noktasında bir ortaçağ kalesi var. 1387’den 1912’ye kadar Osmanlı Devleti’nin bir parçası olan Kavala, Thassos’tan göçen göçmenler tarafından MÖ 6. yüzyılda Neapolis (Yunanca Yeni Şehir)  adıyla kurulmuş. Mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa 1769’da bu şehirde doğmuştur. Evi bir müze olarak korunmaktadır.

****
Çiğdem Erkoç’un Gezi Yazıları’nın gelecek konusu: Provence-Alpes-Côte d’Azur

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.