“Sanatsal Şeyler” Sergisi 14 Aralık’ta Zekeriyaköy’de…

0 406
 
Zekeriyaköy Sanat Grubu


Heykeltraş dostum Sevgi Karay’ın röportajını okumuşsunuzdur… Zekeriyaköy’deki evine gitmiştim geçen hafta.  Dekoratif aksesuar tasarımlarını da görme fırsatım oldu. Komşularıyla da tanıştım. Seramikçi, mozaikçi, ressam, keçe, takı tasarımcısı çoğu kadın 23 tasarımcı…  Zekeriyaköy’deki atölyelerinde herbiri kendine göre bir dünya kurmuş. Üretiyorlar. Birbirlerinin atölyelerinde kendi alanlarının dışında faklı şeyler de deniyorlar.  Keçe çalışan seramiğe, mozaik çalışan keçeye, resim çalışan heykele, heykeltraş takı tasarımına yabancı değil. Etkinlikleri ve ürettikleriyle yeni projelerine itici güç oluyorlar.

Esra Dündaralp – mozaik


Üç yıldır  düzenli olarak açık atölye günleri, bahar ve yılbaşı sergileri gerçekleştiren Zekeriyaköy Sanat Grubu, yaratıcılıklarını birbirlerinin fikir ve eleştirileriyle besleyerek her geçen gün yeni katılımcılarla çoğalıyorlar. Yaşadıkları köyü bir “sanat köyü”ne dönüştürmeyi, sergiler, konserler, sanat söyleşileri, seminerler, sokak performansları düzenlemeyi düşünüyorlar.  

Grubun yeni yıl sergisi “Sanatsal Şeyler”, Zekeriyaköy Robert’s Coffee’de 14 Aralık Cuma günü  saat 18.00‘de açılacak. Ben gideceğim. Size de öneririm. Sergi, yıl sonuna kadar açık kalacak. 

Sergi boyunca çocuklar için resim, mozaik, keçe, seramik haftasonu atölyeleri de düzenlenecek.

Bence haftasonunda çocuklarınızı kapıp gidin. Onlar atölyelerde yaratıcılıklarını konuştursun yeni bir şeyler öğrensinler, siz de yıllbaşı için eşinize dostunuza “Sanatsal Şeyler”den hediye seçersiniz… 


Zekeriyaköy atölyelerini gezdim. Zekeriyaköy’ün Kapalıçarşısı’ndaki Deppo Mozaik Atölyesi.’nde dört harika kadın çalışıyor… Füsun Güzelöz, Süheyla Cezairli, Mine Sarper ve Esra Dündaralp… Haftanın iki günü mozaik dersleri veriyorlar. Duvarlardaki rengarenk çalışmalarından Füsün’un tabakları ile pembe beyaz narları, Süheyla’nın manzaraları, Mine’nin yarı değerli taşlarla zenginleştirdiği mozaik tabloları ve Esra’nın kırmızı ağaçları hala gözümün önünde.

Serap Alıcıoğlu  Akışık – seramik

Feride Bayraktar‘ın telden çam ağaçlarına bayıldım. Keçeden ve telden heykellerini, incecik bembeyaz seramik tabaklarını görmelisiniz. Ellemeye kıyamadım… Gelecek ay buluşup bir röportaj yapmak için sözleştik. Tanıştıracağım sizlerle… 

Reklamcı ve film yapımcısı Nesteren Davutoğlu‘nun sürprizi üç boyutlu kolajları… Müzeyi andıran evinde eski objeler ve antikalar arasında kayboldum. Ondan da bir röportaj sözü aldım. Yakında!

Sergide Sevgi Karay‘ın heykelleri, Ayşe TürkerBanu Sandal ve Serap Alıcıoğlu Akışık‘ın seramikleri var. Akışık, 2006’dan beri Tarabya ve Zekeriyaköy’deki atölyelerinde seramik çalışıyor ve deneyimlerini kursiyerlerinle paylaşıyor. Sanatsal Şeyler’de kanatlı meleklerine dikkat!  Selma Yüce ve Melahat Yağcı ise hem seramik hem de resimleriyle katılıyorlar Sanatsal Şeyler Sergisi’ne.


Emin Turan, Filiz Ural, Rezan Özger, Danimarkalı  Elizabeth Brandt ve Seray Vural’ın da resimleri… 

Seray Vural bugüne kadar hep seramik ve porselen çalışmalarıyla katılmış grup etkinliklerine. Bu kez herkes merakla resimlerini bekliyor. Ben herkesten önce gördüm sanırım… Karışık teknik ürettiği resimlerinin renklerinde büyük bir yaşama sevinci hissettim.

Filiz Ural, çocukların sevgilisi Yalvaç Ural’ın muhterem eşi. Kendisi yıllarca mimarlık mesleğini icra ettikten sonra konstrüktivist resimleriyle huzur bulmuş. Yaklaşık yirmi yıldır resim yapıyor. Caz müzisyenleri, ayçiçeği ve gelincik tarlaları ile deve dikenleri konularını oluşturuyor.

Digna van Houte ve Semra Tolunay’ın keçe çalışmalarına dikkat! İncecik açtıkları keçeye kazandırdıkları zerafete hayran kalacaksınız. Digna van Houte Hollandalı. Türkiye’nin keçe üstadı Mehmet Girgiç ile çalışmış. Keçe tekniklerini anlattığı kitabı var. Meraklıysanız sormayı unutmayın sergiye gelince…

yüzük, Elhan Gülçur

Zekeriyaköy Sanat Grubu’nun takı tasarımcıları Ender Baloğlu,  Özlen Ayata ve Elhan Gülçur ve Finlandiyalı Sirkka Lassila Çakır.
Elhan Gülçur, felsefe okumuş ama on senedir taşın büyüsü ona takı tasarımı ve kuyumculuğun yolunu açmış. Kurslar görüp, Kapalıçarşı sadekarlarıyla çalışan tasarımcı Dokuz Eylül Üniversitesi Pırlanta Akademisi’nden uluslararası pırlanta eksperlik diploması almıştır. Aynı zamanda renkli taş eksperidir. Markasının adı Elka.

Ender Baloğlu tasarımı kolye

Grafik tasarımcısı Ender Baloğlu ise altı senedir üstünde çalıştığı ve birçok sergiye katıldığı gümüş takı tasarımlarıyla göz dolduruyor… Atölyesindeki çalışma masasının fotoğrafını çekmediğime yanıyorum. Masif ahşap, doğal, harika bir masaydı.

Kısacası sevgili okurlar, Zekeriyaköy Sanat Grubu’nun Sanatsal Şeyleri görmeye değer! Atlayın arabanıza Maslak’tan Bahçeköy istikametine doğru ilerleyin. İki tarafı ağaçlıklı yol sizi Zekeriyaköy’e getirecek. Robert’s Coffee Çarşı Meydanı’ndaki Migros’un arkasında. 14 Aralık Cuma günü açılışa gelirseniz sıcak şarap ve triodan canlı müzik de olacakmış. Benden söylemesi.


Filmi de yapıldı

Nesteren Davutoğlu ve Yiğit Umutoğlu tarafından gerçekleştirilen “El” filmi, Zekeriyaköy Sanat Grubu’nun yeni yıl sergisi “Sanatsal Şeyler”in oluşumunu hikaye ediyor. Resim, heykel, seramik sanatçısı ve mozaik, keçe, takı tasarımcıısı 25 kişinin üretim sürecinde ellerini görüntüleyen filmin kurgusu ve müzik aranjmanı da aynı ikili tarafından gerçekleştirildi. Müzik değişik sanat disiplinlerini destekler nitelikte farklı türlerden seçildi. Sergilenen eserlerin tasarım ve üretim süreçlerini yaşanan heyecan ve dinamizmi, aralarında kendisinin de bulunduğu sanatçı elleri üzerinden aktarmayı ustalıkla başaran Davutoğlu, çekimler için atölyelerde gözlem ve yoruma dayalı bir çalışma sürdürmüş…

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.