Hasip Pektaş’ın “Resimler, Ekslibrisler” Sergisi, 22 Ocak-16 Şubat 2013 arasında Galeri Işık’ta…

0 370


Ekslibris sanatının yurtiçinde ve yurtdışında tanıtılması ve yaygınlaştırılması için çalışan Hasip Pektaş, katıldığı uluslararası seminer ve atölyelerde ülkemiz sanatçılarının adının duyulmasına da büyük katkılar sağlamaktadır. 

Çalışmalarını ve girişimlerini hayranlıkla takip ettiğim sanatçı, ekslibrislerinde hemen bütün teknikleri kullanmıştır: linolyum, serigrafi, gravür ve CGD… Baskıresim, fotoğraf, minyatür çalışmaları da olan Pektaş’ın retrospektif sergisi, sanatçıyı daha iyi tanımak isteyenler için güzel bir fırsat bence… 

 
 
 
Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. M. Erinç’in  Hasip Pektaş için yazdıklarını aktarmalıyım: Yaptığı ekslibrisler gerçek bir minyatür resimdir ve pek çok sanatçıya ve öğrenciye esin kaynağı yaratmıştır. Bu tür çalışmalarının ardından Pektaş, ekslibris dernekleri kurmuş, bu dernek aracılığı ile sayısız sergiler düzenlemiş, yarışmalar gerçekleştirmiştir. Yarışmalarda jüri üyelikleri yapmıştır.  Ulusal boyuttan uluslararası boyuta geçen bu etkinlikler sadece bu sanatın yaygınlaşmasına değil aynı zamanda hem en genel anlamıyla Türk sanatlarının, hem de Türkiye’nin son derece olumlu bir şekilde tanıtılmasını da sağlamıştır. Sergiler için çıkarttığı çok dildeki kataloglar ansiklopedik bilgi açısından da çok önemlidir. Ayrıca kendi yazdığı kitap bu alanda ülkemizde bir ilke damgasını vurmuştur.
 
 
Hasip Pektaş, ekslibris alanındaki bu yorulmak bilmez çalışmalarının yanı sıra baskıresmi de hiç ihmal etmemiş, üretimine bu sanatta da ara vermeksizin devam etmiştir. Ağaç baskı, linolyum, akrilik, dijital, karışık teknik gibi birbirinden çok farklı yöntemlerle -ki bunların her biri ayrı beceriyi de gerekli kılmaktadır- sürekli resim üretmiştir. 50 cm ile 135 cm arasında değişen boyuttaki bu çalışmalarında özellikle 1987 yılında yaptığı, “Kandırmayın Çocuğu” adlı linolyum baskıresim kanımca ulusal bir espriyi, uluslar arası bir teknikle son derece başarılı bir şekilde dile getirebilmiştir. Tarihi süreç içinde baktığımızda Hasip Pektaş, baskıresmin en klasik tekniğinden en çağdaş tekniğine kadar hemen hemen tümünü büyük bir başarıyla uygulayabilmiştir denebilir. Bu açıdan da sanatçıyı ayrıca kutlamak gerekir diye düşünüyorum.”
 
 
Işık Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarım Bölümü Başkanı Hasip Pektaş, Hacettepe Üniversitesi Sanat Müzesi’nin ve İstanbul Ekslibris Müzesi Kurucu Müdürüdür. Yirmi üç kişisel sergi açmış,yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yarışmalı ve karma sergilere katılmıştır. 2003 ve 2007’de 1. ve 2. Uluslararası Ekslibris Yarışmalarını, 2008’de 1. Uluslararası Baskıresim Bienali’ni, 2010’da 33. FISAE Uluslararası Ekslibris Kongresi’ni ve Uluslararası Ekslibris Yarışması’nı organize etti. İstanbul Ekslibris Derneği Başkanıdır. Ödülleri:

 

2009 Yaroslavl Uluslararası Ekslibris Yarışması, “İkincilik Ödülü”. Rusya.
2008 XXXII. Uluslararası Ekslibris Bienali “Mansiyon”. Pekin – Çin.
2006 IV. Uluslararası Grafik Bienali, “Mansiyon”. Francavilla al Mare – İtalya.
1996 III. İtalya-Türkiye Ekslibris Bienali, “Birincilik Ödülü”. Ortona – İtalya
1989 AFSAD 7. Ulusal Fotograf Yarışması, “Kültür Bakanlığı Özel Ödülü”.
1988 Fotograf Dernekleri 1. Ulusal Yarışması, Saydam “Başarı Ödülü”.
1974 Ressam Şeref Akdik Resim Yarışması, Baskıresim “Özel Ödülü”.
  
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.