An ve Anlam 3 – Gülay sorar, Gün yazar. Her pazar…
Gülay:
Geçen haftaki Carpe Diem yorumun için teşekkür ederim Gün… Bu deyim kişinin karakterine ve yaşadığı kültüre bağlı olarak farklı şekillerde yorumlanabiliyor… “Günü yaşamak” gününü gün etmek olarak da anlaşılıyor, günün her geçen dakikasında çevrede olup bitenin farkında olarak yaşamak da… “Farkındalık” kavramını önemsiyorum. İnsan yaşadığı dünyayı, ülkeyi, çevreyi izlemeli diye düşünüyorum. Bu haftaki sorumu bu pencereden soracağım… “Bireyci” den mi, “toplulukçu”dan mı yanasın?
Bireyci mi, Toplulukçu mu?
Çok açılımlı bir konu bu. Toplum, yaşam, kültür analizlerine değil, düşünce ve duygu pencerelerine yöneleceğim sanırım. Bunu yapmak istememdeki neden, her nerede olmayı ele alırsak alalım, böylesi konularda görüş bildirildiğinde bilgi eksikliği durumunda, öne çıkarılacak görüşlerin genelleme ya da önyargı içerebileceğini, dolayısıyla yanlışa düşülebileceğini düşünmemdir. Birkaç konu başlığına kısaca değineyim yine de:
Japonca Carpe Diem, Japon kaligrafi ustası Keishu Kawai’den… |
İlkin her kişinin bir öyküsü ve davranış eğilimi olduğunu, bunun ise olası her genellemenin dışında olduğunu söylemeliyim. Her ne söylenirse söylensin, onun dışında kalanlar olacaktır. Her tür bilgi yoksunluğu beraberinde yanlışlar getirecektir. Hemen her konuda olduğu gibi… O nedenle konuda insan yer alıyorsa eğer, yargıda bulunmaktan kaçınmaya dikkat ederim.
Gün ARUN