Zeynep Akkaya: “Restorasyonda en iyi müdahele en az müdaheledir”
Leonardo da Vinci’nin 1503’te başlayıp 1519’da ölünceye kadar üzerinde çalıştığı Louvre Müzesi’ndeki baş yapıtlarından “Sainte Anne” tablosunun 2009’da restorasyon kararı alınmış, iki yıl süren restorasyonunun bazı sanat eleştirmenlerince “haddini aştığı” ileri sürülmüştü. Eser 29 Mart’ta Louvre’da sergilenmeye başladı.
25 Haziran’a kadar ziyarete açık kalacakmış. Bu haberi okurken restoratörleri ve yaptıkları işin ne kadar zor olduğunu düşünmüştüm. Pazar günü gittiğim bir müzayedede satışa sunulan hayli yıpranmış bir tabloyu da görünce bu konuda bir röportaj yapmak benim için kaçınılmaz olmuştu. Zeynep’i arayıp merak ettiklerimi sordum.
Zeynep Muazzez Akkaya, Milli Saraylar’daki, birçok özel koleksiyondaki değerli tabloları restore etmiş genç ve yetenekli bir restoratör.
Resimlerin rutubetli, tozlu yerlerde ve çok sıcak, üzerine direkt ışık alacak şekilde depolanmamaları gerektiğini aklı selim herkes bilir. Ama bir uzman ağzından okuyalım. En ideal resim asma ve saklama şartları nelerdir?
Temizlik yapılırken tablo çerçevelerinin tozunu rahatlıkla alıyoruz. Resimlerin tozu nasıl alınır?
Resim restorasyonunun uluslararası temel kuralları nedir? Kimler bu işi yanlış yapıyor olabilir?
Sami Yetik |
Adolphe Kauffman |
Yağlıboya ve su bazlı boyalarda kullanılan kimyasallar hangileri?
Aivazovsky |
Boya, tuval, vernik vs. gibi resmin orijinalinde kullanılmış aynı malzemeleri tedarik etmek mümkün oluyor mu?
Resim bir yatırım aracı mıdır?
Ne yazıkki çok sayıda sahte eserle karşılaşıyoruz.