Gülce Ayhan: “Büyükler bazen çok telefonla meşgul oluyorlar bunu istemiyorum. Çocuklarla oynamayı bilsinler.”

1 1.267

Kitaplarımın imza gününde tanıştık Gülce ile. Mersin’de yaşıyor. “Renkli Yağmur Damlası” nı çok sevmiş. Ben de onun açık algısını, gülen gözlerini çok sevdim. Yolu açık olsun..

Arkadaşlarınla neler yapıyorsunuz bugünlerde Gülce?

Arkadaşlarımla oyunlar oynuyor, bazen de ders çalışıyoruz.

(İsimlerini vermeden) en sevdiğin arkadaşlarından ve bugünlerde pek anlaşamadığın arkadaşlarından bahsetmek ister misin?

Bazı arkadaşlarımla resimler yapıyor, oyunlar oynuyor, beraber kitap okuyoruz. Arkadaşlarımın nazik ve sevgi dolu olmasından hoşlanıyorum. Bir arkadaşım var oyun kurallarına uymuyor. Onunla oynamak çok sıkıcı oluyor. Mesela ebe olmak istemiyor, sıra ona geldiği zaman sürekli mızıkçılık yapıyor. Böyle olunca da onunla oynamak çok sıkıcı oluyor. Bazen de beni hiç dinlemiyor, ben çok üzülüyorum.

Bu biz büyüklerin de başına geliyor.. Üzülme.. En çok hangi oyunu seviyorsun?

Saklambaç, barbicilik, ip atlama, mangala. Tüm bu oyunları seviyorum ve anne babamla uydurduğumuz oyunlara bayılıyorum. Bu oyunların kurallarını biz koyuyoruz. Ben bazen tatlı hileler yapıyorum babam hiç kızmıyor. Mesela uzaycılık oynuyoruz, kahraman hep ben oluyorum, babam hep benim yardımcım oluyor.

Şanslısın anne ve baban seninle oynayabildiği için.. Büyüklerden istediklerin var mı? Neler söylemek istersin?

Büyükler bazen çok telefonla meşgul oluyorlar bunu istemiyorum. Çocuklarla oynamayı bilsinler. Doğaya ve hayvanlara sevgi duymalarını isterdim. Sokaklar biz çocuklar için çok tehlikeli. Sokaklar çocuklar için daha uygun olabilir. Daha çok oyun alanı istiyorum. Aslında oyunlar çok eğlenceli. Büyükler de bizimle arada sırada oynayabilirler.

Resim ya da başka bir sanat dalıyla uğraşıyor musun?

Resim, tiyatro, dans seviyorum. Geçen yıl “Kuşlar” oyununda  oynadım. Kendimi kötü hissettiğim zamanlar resim yapıyorum. Bu beni rahatlatıyor. Bazen uyumadan önce babam bana şiir okuyor. Okuduğu bazı şiirler çok güzel. Ben de şiir yazıyorum. Belki hem bir ressam hem de şair olabilirim.

Ne olmak istersen o olur.. Nasıl resimler, hangi ressamlar hoşuna gidiyor? Neden onları seçtiğini söyleyebilir misin?

Doğa resimleri hoşuma gidiyor. Çünkü ben doğayı çok seviyorum. Anamur’a gittiğimizde çok mutlu oluyorum. Dedemgilin tavukları var, ağaçlar var..  Ben orada kendimi daha özgür hissediyorum. Doğa resimlerini seviyorum çünkü kendimi içinde hissediyorum. Ressamlardan Frida’yı seviyorum, resimlerini ilginç buluyorum. Babam bana onun hayatını okumuştu, çok ilgimi çekti hayatı. Kadın olması da çok hoşuma gidiyor. Kadınların da erkeklerin yapacağı her şeyi yapabileceğine inanıyorum. Annemin bana aldığı bir kitap birçok kadını anlatıyordu. Hepsi başarılı olmuş kadınlardı..

Kitap dostu olman ne güzel.. Başucundan ayıramadığın kitaplar hangileri? Nasıl kitaplar seviyorsun?

Hary Potter ve Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler, Nasrettin Hoca Hikayeleri kitaplarını çok seviyorum. Macera kitaplarını, masalları çok seviyorum. Okuma yazma bilmiyorken annem bana masallar okurdu. Şimdi artık ben okuyorum. En sevdiğim masal kahramanı Pamuk Prenses hem iyi yürekli hem çok güzel. Harry Potter okumayı da çok seviyorum. Çok ilginç kahramanlar var. Kitabımın resimlerini de çok seviyorum. Hermione isimli karakteri çok seviyorum. O bir kız benden biraz büyük. Çok zeki ve iyi yürekli biri. Bir de anne ve babamın okuduğu kitap var. İçinde kadın kahramanlar var. Çalışırsam çok başarılı olacağımı biliyorum.

Hangi çizgi kahramanı seviyorsun? Neden onu seviyorsun?

Maşa, Heidi.. Maşa ve Heidi ormanda yaşıyor, hayvanlar var. Maşa hayvanlarla birlikte yaşıyor. Çok eğlenceli. İstediği gibi gezebiliyor ve çok özgür. Bu benim çok hoşuma gidiyor. Çok sevimli ve neşeli.

Hayvanlarla aran nasıl? Sana neler anlatıyorlar?

Hayvanlarla aram iyi. Sokaktaki kedi “Anne süt ver..” diyor. Köpekler “Bize kötü davranmayın!” diyor.. Bazı insanların hayvanlara kötü davrandıklarını görünce çok üzülüyorum. Bir gün sokakta susuz kalan bir köpeğe su vermiştik. O köpek konuşamadı ama bakışları ile teşekkür etmişti. Kendimi çok iyi hissettim. Hayvanları ve doğayı sevmek beni çok mutlu ediyor.

Nasıl bir ülkede (yerde) yaşamak isterdin? Etrafında neleri değiştirmek isterdin?

Bahçeli evleri olan, sokakları geniş olan, arabaların az olduğu, çiçekli ve ağaçlı bir yerde yaşamak isterdim. Dedemle birlikte Anamur’daki köyümüzde ağaç diktik. Dedem ona çok iyi bakacağını söyledi. Bazen fotoğrafını çekip gönderiyorlar telefondan. Ben onun büyüdüğünü görünce çok heyecanlanıyorum. Okulların ve etrafımın köy gibi olmasını isterdim. Daha özgürce oynardım. Her taraf çiçek kokardı. Yaşadığım şehirde trafikten hoşlanmıyorum. Sürekli korna çalınması beni rahatsız ediyor. Öğretmenimiz bunun gürültü kirliliği olduğunu anlattı. Bir de apartmanlardan hiç hoşlanmıyorum. Evimizin iki katlı ve bahçeli olmasını hayal ediyorum. Heidi’nin yaşadığı köyü çok seviyorum. O çok özgür, istediği gibi koşup oynuyor.

Ağaçlar, deniz, taşlar, çiçekler (ya da başka doğa parçaları..) için neler yapmak isterdin? İnsanlara sevgi verirdim, onlar da doğaya zarar vermesinler. Büyükler çok düşüncesiz. Sürekli çevreyi kirletiyorlar. Bizi hiç düşünmüyorlar. Mersin’de deniz var ama kirli olduğu için giremiyoruz. Ben herkese sevgi ve akıl vermek isterdim. Kimse çevreyi kirletmezdi.

Yaşadığın şehirde en çok nelerden hoşlanıyorsun? Neleri sevmiyorsun?

Deniz manzarasını ve tantunisini çok seviyordum. Hoşlanmadığım ise çok fazla araba var ve çok gürültülü.. Keşke yaşadığım şehirde apartmanlar olmasaydı. Evler bahçeli olsaydı. Maşa ya da Heidi’ nin evi gibi olsaydı. Çok fazla hayvan olsaydı onlarla konuşabilseydim. Bir de köyümüzde muz yemek çok güzel. Dedemin muz bahçesi var ben muzu çok seviyorum.

Yaşadığın şehirde (Mersin’de) nereleri görmemizi önerirsin?

Kız Kalesi çok güzel. Denizin ortasında bir kale var. Hikayesini hatırlamıyorum.. çok güzel bir yer. Okul götürmüştü.. Mersin Arkeoloji Müzesi de çok güzel.

Büyüyünce ne olmak istersin?

Ben büyüyünce yoga öğretmeni olmak istiyorum. Hem rahatlamak hem de insanlara faydalı olmak için. Annem doktor olmamı istiyor ama ben doktor olmak istemiyorum. Çünkü nöbeti var. Fotoğraf tasarımcısı da olmak istiyorum. Çünkü fotoğraf çekmeyi çok seviyorum.

 

1 yorum
  1. Nergiz diyor

    Başarılar , tebrikler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.