Didem Erk: “Datça’nın topraklarında ve tarihsel yapısında bir büyü var, bunu farkedebilirseniz, size iyi gelir ve mesajlar verir. Ama bunu göremezseniz, içinde barındırmaz ve köreltir. “
İz bırakmış birkaç performansı da sıralayayım.. Merak ederseniz araştırırsınız..
Yves Klein – “The Anthropometries of the Blue Period” 1958
Yoko Ono – “Cut Piece” 1965
Chris Burden – “Trans Fixed” 1971
Vito Acconci – “Seedbed” 1972
Hermann Nitsch – ““Orgiastic Mysteries Theatre” 1998
Neil Harbisson – “Eyeborg” 2004
Marina Abromovic – “The Artist is Present” 2012
Nezaket Ekici – “Gaia / Mother Earth” 2016
Şimdi gelelim asıl konumuza.. Yaşamaya başlayalı iki yıl olan Datça’da performans sanatçısı Didem Erk ile tanışınca bu röportajı yapma imkanı doğdu..
Didem Erk |
Datça’da yaşadığım için buradan beslendiğimdendir ki, çalışmalarım devam edecektir. Yakın bir zaman kolaboratif bir performans önerisi olarak benim aracı olduğum bir proje gerçekleşecek. İsmini Bilge Karasu’nun “Gece” kitabından ve “Gece” adlı bir köpekten alır. Eski Datça Oteli’nin barında 27 Mart’ta saat 20:00-23:00 arası oluşucak. Farklı disiplinden insanların biraraya gelip, müzik, resim, şiir, geçiçi yerleştirmelerin olduğu tek gecelik bir üretim diyebilirim. Orada, o anda oluşacak. Katılacak sanatçılar Âli Yeşilova, Bahadır Cihangir Genç, Didem Erk, Duygu Demir, Eşref Yıldırım, Karahan Kadırman, Orçun Baştürk, Özgün Yüzen, Pınar Derin Gencer, Sumru Ağıryürüyen, Şengül Durucu’dur.
Ululararası düzlemde ses getiren çağdaş sanat çalışmalarından beğendiğiniz örnekleri sorabilir miyim?
Çağdaş Sanat araştırmaları ve bunun ürettiği birliktelik alanlarını önemsiyorum. 2019 Venedik Bienali’ne davet edilen İnci Eviner’in işleri beni her zaman çok etkiler. Ayrıca Sabancı Üniversitesi’nde beraber de çalışma fırsatını yakalamış olduğum Selim Birsel ve Murat Morova’nıın da benim için yerleri özeldir. Başka isimler de var tabii fakat detaylı olarak yazmak için başka bir röportaj ayırmak gerekir. Uluslararası düzlemde, Ann Hamilton, Bruce Nauman, Doris Salcedo ve daha birçok etkilendiğim sanatçı var mutlaka.
Çalışmalarınızda performans, video, yerleştirme ve metin kullanıyorsunuz. Bu sanat etkinliklerinizin ülkemizde anlaşılırlığı ve izleyicisi hakkında izlenimlerinizi aktarır mısınız?
Anlaşılırlığı konusunda bir söz söylemek haddime düşmez. Fakat çok farklı düşünceler, hisler duyuyorum insanlardan. Edebiyat’tan beslendiğim için şiirsel bir bakış açışını değerli buluyorum. Eleştiri ve değerlendirme yazılarının eksikliği söz konusu, bu sanatçıları ileriye taşıyan bir durumdur, eksikliği herkesi etkiler.
Datça’nın verdiği ilhamlar hakkında neler söylemek istersiniz?