Op. Dr. Semih Gök: “Güzellik, farklılıkların getirdiği güzelliklerin farkında olabilmektir.”

0 689

Dr. Semih Gök, hastalarını “dostları”, operasyonlarını  “eserleri” olarak gören kendine münhasır bir estetik cerrah. Öyle ki eserlerine canından birer parça kattığına inanıyor. Hastaları da ona! Kimler yok ki aralarında… Kimler mi? Söyleyemem! Ama estetik ve güzellik konulu söyleşimizi seveceksiniz..

Kendinizi organik heykeltıraş olarak tanımlamışsınız, bu ne anlama geliyor?

Seçtiğim materyal yaşayan insan. Yaptığımız işlemin mutlaka mantıklı bir açıklaması olmak zorunda. Beden ve ruh sağlığını gözetmek zorunluluğumuz var. Özgürlüğümüz,  emek harcadığımız insanın hayatına saygılı, doğal yapısına aykırı kaçmayan, yaşam kalitesini bozmayacak pek çok kriterle sınırlı. Hem daha güzel hem  daha genç  olabilmesi için çalışıyoruz. Yaşayan dokuyla aramızda bazen ciddi bir uyum, bazen de ciddi bir direnç oluşabiliyor. Var olan yapıyı değiştirerek dengeleri yerinden oynatıyoruz. Ardından yenilenme, iyileşme dönemi başlıyor. Zamana, karşılıklı sabıra, pozitif enerjiye ihtiyacımız var. İyi bir alt yapı hazırlığı şart. Bu organik eser akıllı yaşam formu olduğu için sorgular. Beklentileri vardır. Mutluluk ile mutsuzluk arasında dans eder, yargılar, durum analizi  ve yorum yapar.

Ne büyük bir sorumluluk bu…
Dokunun iyileşme kapasitesi başarımızı etkileyen en önemli faktördür. Her canlının farklı bir matematiksel denklemi var. Her seferinde farklı çözümler bulmamız gerekebilir. Bütün bunların yanında hastamızın ve çevresinin psikolojik sıkıntılarına da göğüs germemiz gerekiyor. Zamanın durmadığını, hızla akıp gittiğini ve her ürettiğinizin buna yenilmek zorunda olduğunu  unutmamak durumundayız.

Ona rağmen, onun için bir savaş gibi! 
Bizler elbetteki yoktan var etmeyiz. Var olmanın ötesinde değerler katarız. Bu yolculuk doğayla, zamanla, bedenle yoğun çabalı bir karmadır. Felsefemiz, var olma amacımız, yıllar boyu aldığımız eğitimler bizi yetkinleştirir. Doktor olma formunu, hakkını bize verir. Bu noktadan sonra her doktorun kendi profesyonelliği kendi vizyonu ile belirlediği üretimleri  ortaya çıkar.

Plastik cerrahımızın beğendiği plastik sanatçılar kimler acaba? 
Rembrandt’a karşı hep farklı bir tutkum olmuştur. Gerçek eserlerini gözleri ile görmemiş kimse onu benim kadar anlayamaz. Aynı duyguları paylaşamam aynı tecrübeleri yaşamadan… Kullandığı ışık etkisi sayesinde resimlerinde ölümsüzlüğü, damarlarımda canlılığı hissettim bakarken. Işığı ile resimlerinde derinliği yakaladım, boyutu algıladım. Gözlerim Rembrandt’ın anatomik, doygun, doğal, hoyrat, “olduğu gibi” insanlarını seviyor. 

Sanatın insanın hayatındaki yeri  ne olmalı?

Medeni insanın hayatında sanat kaçınılmazdır. Çünkü sanat bana göre “güzelliği” arama macerasıdır. Ve güzellik anlayışı her insanın kendi zihin kodlarında gizli, onlarla sınırlıdır.  Kodları oluşturan faktörler yaşadığı coğrafya, aldığı eğitim, etkileşim içinde olduğu çevre ve kültürdür. Buna göre sanat bazıları için kaçınılmaz, bazıları için ise önemsizdir. Yaşam tercihimde “sanat” ruhumu destekleyen, onu yücelten, onu tekamül ettiren bir olgudur.

Sanat mutluluk verir mi?
Yaşam hazları içerisinde pek çok değer vardır. Sanat kişisel olgunluğumuza katkısı en yüce değerlerden biridir. Olgunlaşmanın ve tekamülün verdiği yetkinlik aydın bir beyin için en büyük mutluluktur. Picasso’nun söylediği gibi “sanat ruhumuzdan günlük hayatın tozunu siler.”

Güzelliğin tarifini yapar mısınız? 

Güzellik orantıyı ve belli bir büyüklüğü gösteren düzendir. Matematiksel ve ölçülü olmalıdır. Hegel’e göre güzellik mutlak ruhun nesnelerde görünür hale gelmesidir. Güzellik ve estetik anlayışı kişiden kişiye göre değişiyor ama güzel olana duyulan yakınlık ve ilgi yüzyıllardır değişmiyor… Daha çok beğenilmek, daha genç, dinamik ve sağlıklı görünme isteğimiz hep var. Yaşlandıkça güzelleşen ruhumuzun güzel bir bedenle dengelenmesinden derinden arzu ediyoruz…

Estetik cerrahinin mutlulukla ilgisi nedir?

Leo Buscaglio’nun kitaplarında “davranışlarınıza başlarken mutsuz bile olsanız mutluluk rolü yaparak başlayın, bedenin oyununa ruh inanır bir süre sonra mutlu olursunuz” der. Çirkin olduğu, yaşlı olduğu, beğenilmediği, seksi olmadığı gibi algılardan kurtardığınız kişi mutlu olur. Ruhunun derinliklerinde bedensel takıntı var ve siz ona istediğini verebilirseniz hayat onun için daha güzel olur. İnanıyorum daha genç hisseden ve görünen organik sorunlar dışında psikolojinin desteği ile daha uzun ve daha kaliteli yaşayacaktır.

Altın oran şart mıdır?
Şaşırtıcıdır.. Altın oran, güzel kabul ettiğimiz her durumda beklenmedik şekilde  karşımıza çıkar. Pek çok güzel, özel yapıya duyulan  beğeniyi ortaya koyan bu garip (ama her zaman aynı olan) oran yadsınamaz. Yılların tecrübesi ile kendi bakış açımı ve oranlarımı geliştirirken hep düşündüğüm, önemsediğim bir standarttır. 

 

Bu sizin çirkini nasıl yorumladığınızla ilgili. İnsanların renkleri, ırkları ve pek çok ayrıntıları büyük farklılıklar gösterir. Bu büyük farklar DNA üzerinden bakarsak 0.00 düzeyinde ayrıntıdadır. Çirkin dediğin aslında senden çok az farklı. Farklılıklar ve farkındalıklar. Farklılıkların getirdiği güzelliklerin farkındalıkları. Evren öylesine özel, nadide bir duyarlılıkla var olmuş ki her detayına hayran olmamak mümkün değil. Değişimin amacını sorgulamak gerek. Belki de içsel çirkinlikleri  bir boyut olgunlaştırıp değiştirmeyi istemeliyiz.

Farklılıkların getirdiği güzelliklerin farkındalıkları… Ne güzel söylediniz. Sizi en çok mutlu eden operasyonlar hangileri olmuştur?
Bedeni bir bütün olarak görmekten yanayım. Bu nedenle kombine tedavileri anlamlı buluyorum. Bir bölge iyileştirilmeye, güzelleştirilmeye başlandığında bütün noktaların dengesi bozulabilir.  Her kurguyu yeniden planlamak ve şekillendirmek gerekli olur bu durumda. Ayrıntılarda çok şey gizlidir. Mutluluk, sunduğumuz sonucu algılayan zihinlerin değer yargılarına göre şekillenir. Sonuç,  beyninde  filtre ederek yorumlayan kişinin beklentilerine uyarsa mutluluk getirir. Dış dünyanın onayı durumu taçlandırır. Önemli olan budur. Sağlıklı bir üretkenlik içinde olmak bizleri mesleki tatmine götürür. 

Estetik cerrahi araçlarınızı seçerken neye dikkat ediyorsunuz?
Fonksiyonelliği , tasarımı, kalitesi,  aidiyet duygusu… Elinizde yüreğinizde aletiniz erimeli.  Bazı aletlerimle duygusal bağım vardır. Zarar görmelerine dayanamam. Çok uzun yıllar birlikte güzel işler çıkarmışımdır. Yerleri ayrıdır. Bazen aletlerimi kendim tasarlarım.

Sizce estetik cerrahide  teknoloji nerelere varacak?
Her sabah üst üste konan taşlar var. Devamlı sorguluyoruz. Daha iyi, daha güzel, daha az riskli sonuçlara nasıl ulaşırız diye… Küçük değişiklikler bir gün büyük yollar yapıyor. Tartışıyoruz, okuyoruz, kongrelere gidiyoruz. Geleceğe doğru baktığımızda cerrahi oranın azaldığını, yerine gelişmiş cihazların devreye gireceğini, cerrahinin robotik boyuta geçeceğini görüyoruz. Genetik mühendislerin sıçrama yapmasını bekliyorum. Parça değişimi yapabileceğimizi düşünüyorum. Farmakologlardan destek ve onarıcı yeni formüller bekliyorum. 

İnsan sevgisi. Hayat yolunda beraber yürüyor ve beraber yaşlanıyoruz. Birbirimizi taşıdığımıza inandığım çekirdek bir grubum var.  Tavsiye ile gelen hastamın annesi, arkadaşı, kardeşi, komşusu… Eş uyumu güçlü dostlarım. Onlar için üretmek mutluluk. Seri üretim mi? Asla! Her ürettiğim esere canımdan parça kattığıma inanıyorum. Maddesel boyutun ötesinde verebileceğimin en iyisini sunuyorum.

Verdiği tatmini anlıyorum… Ama mesleğiniz oldukça da stresli…
Büyük enerji harcıyorum. Yeni eserler için hep soluklanmak zorundayım. Disiplinin , ciddiyetin, iş ahlakının, titizliğin, dikkatin keskin olma zorunluluğu ile yaşamak zorundayız. Canların emaneti yüreklerimizde. Bütün meslekdaşlarıma da kolaylıklar, başarılar diliyorum.

Hastalarınızın her istediği ameliyatı yapıyor musunuz?
Genel bir değerlendirme sonrası doğruları beraber bulmakta fayda var. Beklentiler anlamlı ise, faydalı olacağıma inanırsam elimden geleni yapıyorum. Çözümlemeyi yapar,  bana uymayan yönleri sunarım. Birinci kriter hasta sağlığıdır. Motivasyonu önemserim. İlk adımda enerjiyi korur ve desteklerim. Diğer adımlarla hedefe giderim. Başarılı olabileceğine  inanmıyorsam veya sonuç algısını doğru tartamayacak kişiye dokunmam.

Blogunuzun da adresini verelim buradan…
http://www.drsemihgok.com/blog/
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.