Hasan İşleyici: “Datça yöremize özgün bir şaraplık üzüm çeşidi otaya çıkarma hedefine doğru yürüyoruz. “
Bağbozumu |
Şaraphane |
Tuhaf ama bizden doğuda, alkollü içki yasaklarının daha yoğun olduğu ülkelerde geçen uzun çalışma yıllarımız bize amatör şarap üretiminin ipuçlarını verdi, serüven böyle başladı. Sonrasında, kimya mühendisi olmanın da verdiği bir dürtü ile içmekten keyif aldığımız şarabı bir hobi olarak amatörce üretmek istedik. 13-14 yıl önce de dostlarımızdan aldığımız üzümlerle amatör şarap üretme denemelerimiz başladı.
Hayalimiz bir çiftlik hayatı kurup kendi bağımızın üzümlerinden amatörce üreteceğimiz şaraplarımızı, peynirlerimizi çiftlik ürünlerimizi dostlarımızla birlikte tüketmek idi.
Amatör şarapçılık önündeki yasal engelleri incelerken neden kendimizi sınırladığımızı sorguladık. Amatör uğraşımızı profesyonelliğe taşıyıp şarabın güzelliklerini, yapım sürecinin olmazlarından sabır ve bunun şaraba getirdiği erdemi daha geniş bir dost çevresi ile paylaşalım istedik.
Datça bizim için uzun yıllardır gidip geldiğimiz, ömürlük yaşanılası bir yer konumunda idi. Büyük şehir-yoğun iş hayatı sarmalından kurtulma arzumuz, boş oturmak da olmaz, bir yaşam projemiz olmalı düşüncemiz ile şarap sevgimiz el ele tutuşup önümüzü açtı.
Şubat 2010 da arazinin konumunu beğenip satın aldık. Arazimizin 3.000-4.000 yıl öncesine uzanan eski Knidos bağlarının bulunduğu Kızlan ovasında olması heyecanımızı daha da artırdı. Hemen faaliyetler başladı. Evimize, 2011 ilkbaharında ilk asmalarımızı toprak ile buluşturduktan hemen sonra taşındık.
Şaraphane kurma hazırlıkları sürerken Tirilye’de kurulu bir tesisin çektiği güçlükler sonrasında kapanma noktasına geldiğini öğrendik. Sahibi değerli insan Melih Karaer ile tanışıp dost olduk. Yeni bir tesis kurma yerine bu mevcut tesisi devir alıp Datça’ya taşıdık. Sonrasında Melih Bey de aramıza katıldı. Eksiklerini giderdik, kapasitesini artırdık. Tirilye hikâyesini eski Knidos’un bağrındaki Datça bağlarımızla buluşturduk.
Datça’da bağcılık için iklim uygun mu?
Datça’nın bol yağışlı kış ve ilk baharı ile bol rüzgarlı, düşük nemli ve mutlak yağışsız geçen yaz iklim koşulları bize her yıl iyi ve benzer kalitede üzüm yetiştirme imkanını sağlıyor.
Datça’nın klasik Akdeniz ikliminden farklı olan rüzgârlı ve düşük nemli yapısı bölgeyi şaraplık üzümler için oldukça ideal hale getirmekte. Rüzgar, asmalarımızı çeşitli hastalıklardan korurken, güneşin batışıyla birlikte üzümleri serinleterek asit oluşumuna da yardımcı oluyor. Datça’nın düşük nemli yapısı ise, hem seyrek sulama uygulamamızla birleşerek, asmalarımızın köklerinin derinlere inmesini, hem de gece gündüz sıcaklık farkını sağlayarak üzümlerin asit dengesini sağlamaktadır.
Şaraphanemiz evimizin altında yer alıyor. Bu alana donanımlarımızı, depo tanklarımızı, meşe fıçılarımızı barındıran mahzenimizi dikkatlice yerleştirdik. Üç cepheden toprağa gömülü, açıkta kalan tek cephesi de taşla kaplıdır. İçerisi yaz aylarında bile 200 yi geçmez. Tüm duvarları yalıtımlı olan fıçı mahzenimiz ise 16-180 ve %70-80 nemde tutulmaktadır.
Ayrıca değirmen şeklinde inşa ettiğimiz sunum-satış noktamızda doğal klimalı ortamda bir şişe mahzenimiz de bulunmakta.
Bağların bakımı ve şarap üretimi yıl boyu soluk soluğa sürdürülen, hiçbir anının gözden kaçmaması gereken zor bir uğraştır. İlkbahar, ilk tomurcuklar, bağların bakımı, salkım seyreltmeler, çapa, sürme, bağ bozumları, kampanya dönemi, bağların kışa hazırlanması, budamalar, yenibaharın beklenmesi, öte yandan şarabın fermantasyonu, aktarmalar, filtreler, fıçılarda dinlendirmeler, şişeleme, şişe mahzenine aktarma, dostlarla buluşturma, beğenilince mutluluktan havalara uçma.
Sevgi ve sabır en büyük desteğimiz. Bağlarda ilk yeşillikler oluşmaya başladığında serüven başlar. Beyaz ve roze şaraplar en erken bir yıl sonra, kırmızı şaraplar iki yıl, rezerve gruplar ise üç yıl sonra dostlarla buluşmaya hazır hale gelebilirler.
Şarap üretim hedefiniz nedir?
Hedefimiz yılda 45-50.000 şişe kaliteli şarap üremektir. Ve öylece de kalmaktır. Büyüme arzumuz yok, kaliteyi büyütelim, dostluk çemberimiz genişlesin, şarabın bilgeliğini paylaşalım yeter diyoruz.
İşleyici Ailesi |
Datça Bağ’ da çekirdek ailemizin dışında sekiz kişi daha çalışıyor. Aslında hepimiz küçük bir aileyiz ve hep birlikte tüm işleri paylaşıyoruz.
Çekirdek aile ben Hasan İşleyici, eşim Meltem, oğlum Yalım, kızım Simin’den oluşuyor. Heyecanla, keyifle, özveri ile yaşam projemizi sürdürmeye çalışıyoruz. Tabi ki, elektronik mühendisliği sonrası robotik konusunda doktora çalışmalarını sürdüren oğlumuzun, misafirperverlik/konfor yönetimi konusunda yüksek öğrenimini henüz tamamlamış kızımızın diğer öncelikleri de var.
Bağlarınızın büyüklüğü nedir?
Datça bağ 45 dönümlük bir arazi üzerinde kurulmuştur. 5-6 dönümlük bir alanda yaklaşık 140-150 kadar zeytin ağacımız bulunuyor. Gene 5-6 dönüm kadarlık bir alanda da şaraphane, değirmen (satış yeri), müştemilat, evimiz, süs bitkilerimiz, sebze / meyve bahçelerimiz bulunuyor. Kalan kısmına da üzüm bağlarımızı kurduk.
Ağırlıklı miktarda Cabarnet Sauvignon, Syrah, Chardonay, Sauvignon Blanc ve sınırlı miktarda Merlot ve Boğazkere üzümleri var. Şaraplık kaliteyi yakalamış durumdayız ve üzümlerimizi şaraplarımızda kullanıyoruz.
Bu sene 4 dönüm kadar daha bağ yeri hazırladık. Bu kısımda da Öküzgözü üreteceğiz.
Boğazkere ve Merlot üzümlerindeki eksiğimizi ise Denizli-Güney ilçesinden seçilmiş ve yakın takibimizdeki bağlardan tamamlıyoruz. Bağlarımızda deneme üretimimiz de sürüyor. Başarılı olursak ilerdeki yıllarda bu cins üzümleri de kendi bağlarımızda yeter miktarda yetiştireceğiz.
Bir de bölgemizin tarihine duyduğumuz saygı gereği, yarım adanın dağlık bölgelerinde halen yaşamaya çalışan Eski Knidos asmalarını da bulup çoğaltıp şarabımıza katmaya çalışıyoruz.
Datça Bölgesi Antik Knidos döneminde Rodos ile birlikte bölgenin en önemli şarap tedarikçisi durumunda iken sonraları bağcılık ve şarapçılıktan kopmuş. Şu an yöreye has genetik yapısı ile tanımlanmış bir şaraplık üzüm türü henüz yok. Doğada bulduğumuz vahşi asmalardan aşı yolu ile bazı üzüm çeşitlerini üretmeye başladık, şaraba uygun olanlarından gen tanımlaması da yaparak yöremize özgün bir şaraplık üzüm çeşidi otaya çıkarma hedefine doğru yürüyoruz.
Şaraplarınızı satışa sunduğunuz mekandan da bahsedelim..
Dört yıldır şaraplarımızı satışa sunuyoruz. Bağımızda yer alan Değirmen yapısında ziyaretimize gelen dostlarımıza tadım yaptırıyoruz, şaraplarımızı anlatıyoruz, dileyen satın alıp gidiyor, dileyen deniz ve gün batımı manzaralı terasımızda peynir et tabağı ile sevdikleri şaraplarımızın gecenin geç saatlerine kadar keyfini çıkarıyorlar.
Geleneksel hale getirmeye uğraştığımız bağbozumu şenliklerimiz Datça yaşamına renk katıyor. Özellikle kış dönemlerinde belli aralıklarla teması olan yemekli/şaraplı toplantılar düzenliyoruz. Şarap tadımı, tarihi, şaraplık üzümlerin farklılıkları, şarap/yemek eşleşmesi üzerine eğitici toplantılar düzenliyoruz.